Prvi svetovni dan molitve za skrb stvarstva

Foto: Radio Vatikan.
Foto: Radio Vatikan.

»Človek kot soustvarjalec in, ki je obdarjen s svobodno presojo, ima veliko odgovornost pri spoprijemanju z aktualno ekološko krizo.« Tako poudarja ekumenski patriarh Bartolomej I. v sporočilu, napisanem ob Svetovnem dnevu molitve za skrb stvarstva. Le-ta bo jutri, 1. septembra, na željo papeža Frančiška prvič obhajan v občestvu med katoliško, pravoslavno in drugimi krščanskimi Cerkvami.

Človeški pohlep je iz zemlje naredil velikansko odlagališče smeti

Patriarhovo sporočilo sledi razmišljanju svetega očeta v okrožnici Laudato si. Začenja se z opozorilom na podnebne spremembe, ki ogrožajo preživetje planeta, in na koncu razkriva človeško odgovornost pri uničevanju stvarstva. Poudarja, da so pohlep ljudi, potrošništvo, kultura odmetavanja in nerazsodno izkoriščanje naravnih virov tisto, kar je iz zemlje naredilo »velikansko odlagališče smeti«, kakor piše v okrožnici tudi papež Frančišek.

Materialni in duhovni odpadki

Vendar pa ne gre zgolj za materialne, temveč tudi za »duhovne odpadke«. Obstaja tesna povezanost med krizo človekovega odnosa do narave in krizo njegovega odnosa z Bogom. Zato so pravoslavni kristjani, piše patriarh Bartolomej, poklicani k evangelizacijskemu delovanju tudi na področju zaščite stvarstva. Oznanilo evangelija morajo prenoviti v aktualnem svetu. Sporočilo se tako zaključuje s povabilom vsem, da bi »prebudili razum«, se osvobodili strasti in osebnih interesov ter zaživeli »v harmoniji z bližnjim in s stvarstvom, ki ga je Bog tako dobro ustvaril«.

Vir: Radio Vatikan