Priročnik svetovni etos, Vizija in njena uresničitev 2012

PREJELI SMO. V petek 29. junija 2012 je na Pravni fakulteti v Mariboru gostitelj prof. dr. Borut Holcman odprl mednarodni ustanovni sestanek gibanja Svetovni etos Slovenija. Najprej sta prof. Hans Küng kot avtor in prof. dr. Borut Ošlaj, ki je napisal spremno besedo, predstavila Priročnik svetovni etos, Vizija in njena uresničitev 2012, prevedenega v slovenščino.

V nadaljevanju je prof. dr. Marko Pavliha predstavil Manifest gibanja Svetovni etos Slovenija in naposled povabil prof. Hans Künga, da ga je po dogovoru prvi podpisal in nato še drugi prisotni. Podpisovanje je možno odslej tudi na spletni strani (www.svetovnietos.si).

Eden o zanimivejših delov Manifesta: “Z ljudmi moramo ravnati človeško. V večini verskih in etičnih izročil že od vekomaj zavezuje zlato pravilo, da ravnamo z drugimi tako, kot si želimo, da ravnajo z nami, da ljubimo bližnjega tako kot sebe. Iz tega načela so se razvila 4 starodavna pravila, in sicer: spoštovanje do življenja in kultura nenasilja, solidarnost in pravično gospodarstvo, strpnost in resnicoljubnost ter enake pravice in partnerstvo med moškimi in ženskami.” (iz Manifesta gibanja SES 2012)

Več: Svetovni etos Slovenija