Priložnost, da spet aktiviramo teleskope: delni Sončev mrk

V letu astronomije 2009 so nekatere šole kupile teleskope, ki so morda pozabljeni v kakšni omari. Zdaj je priložnost, da z njih pobrišejo prah in spremljajo delni Sončev mrk v torek, 25. oktobra.
V Sloveniji se delna faza mrka začne ob 11. uri in 18 minut, sredina mrka, ko je zakritega 0,36 odstotka Sončevega premera, je ob 12. uri in 20 minut, konec mrka pa ob 13. uri in 24 minut.
V učni proces je smiselno, pravzaprav že kar nujno vključiti izredne dogodke v naravi, npr. prihajajoči delni Sončev mrk. Opazovanje takega dogodka pomeni, da smo v učni proces vnesli aktualnost dogajanja v naravi, katere del smo. Tak pojav doživeti v živo je drugače kot spremljati ga preko interneta, kjer je vse brezhibno in lahko vse dogajanje opazuješ iz udobnega stola – ne doživiš ga pa v živo, v vseh dimenzijah (na ekranu sta samo dve).

Če organiziramo ogled npr. Sončevega mrka in je ta sredi dopoldneva, je moten je učni proces. »Ni časa, kako bom nadomestili zgubljeno uro?« je velikokrat ugovor kolegov. Ampak ravno Sončev mrk se v naši bližini ne zgodi pogosto, niti vsako leto ne, nanj lahko čakamo več desetletij. Če bomo organizirali opazovanje delnega Sončevega mrka, bodo učenci (dijaki, otroci v vrtcu) sami doživeli dinamiko osončja, saj se bo pred njihovimi očmi odvijala igra, kako Luna delno poje Sonce. Učenci naj pozorno opazujejo, zapisujejo, kar so doživeli, rišejo, fotografirajo. Učence vključimo v pripravo opazovanja – tako se bolj poglobijo, intenzivneje doživijo pojav – in to jih pritegne, motivira za naravoslovje. Zavedati se je treba, da vseh ne bomo nikoli pridobili. Vendar pa se moramo za skupino, ki se je odzvala, kar najbolj potruditi. Začutiti morajo učiteljevo predanost in veselje do dogodkov naravi.

Kako varno opazujemo Sonce in Sončev mrk?

Sonce je edino nebesno telo, katerega opazovanje je lahko nevarno, če ne upoštevamo osnovnih pravil. Naše oči so zelo občutljive za infrardečo in ultravijolično svetlobo in za močno belo svetlobo; lahko se poškodujejo, če gledamo v Sonce neposredno ali z neprimerno zaščito. Zato dosledno upoštevajte naslednji dve osnovni pravili: nikoli ne glejte Sonca neposredno s prostim očesom in vedno se prepričajte, da je instrument, s katerim ga nameravate gledati, opremljen s primernimi filtri.
Tistega dopoldneva – v torek, 25. oktobra 2022 – bo Lunina ploskev ob mlaju drsela pred Soncem. Ker središča vseh treh teles niso na isti premici, bo Luna zakrila samo del Sonca in zato mrk ne bo popoln.
Da bi pravilno zavarovali svoje oči, daljnogled ali teleskop, si priskrbimo zaščito:
– za oči potrebujemo posebna zaščitna očala za opazovanje Sončnega mrka;
– za naprave pa folijo Astrosolar, iz katere si preprosto, kvalitetno in hitro izdelamo varen filter za opazovanje Sonca. Kupimo jo tukaj ali tukaj.
Dogajanje ob mrku pa lahko opazujemo tudi na zaslonu teleskopa.

Napotke za varno opazovanje Sonca najdete tudi na spletni strani revije Spika, kjer lahko dobite tudi nasvete za varno opazovanje Sonca.

Če ste v dilemi, kako izpeljati opazovanje, se obrnite na astronomsko društvo v bližini ali na slovensko astronomsko revijo Spika. Prepričan sem, da vam bodo z veseljem pomagali in svetovali.

Boris Kham