Prihaja čas upora, a ne spontanega, ker takih ni

Foto: Twitter

Berem kritike, da oblast ravna in deluje v nasprotju s svojim poslanstvom služenja državljanom za njihov svobodo, dobro in napredek. Kako to berem? Posredno, s sklepanjem, ko ugotavljam, da Oblast, pokončno napisana in z veliko začetnico, sprejema odločitve, ki niso ne dogovorjene ne v skladu z voljo ljudi na referendumih ne z obljubami pred volitvami niti se ne sprejemajo po poslovnikih in zakonih, ampak nepremišljeno in na hitro.

Oblastni protagonisti so na začetku spretni, a nesposobni bleferji, ki ne zmorejo sprejemati pravih odločitev

Sprašujem se, zakaj se ljudje takoj ne uprejo, ko so prizadeti, ampak pohlevno in naivno čakajo, da bo minilo. Pa ne mine! Šele ko potrpežljivost večine doseže vrelišče se prebudijo, tedaj pa so protagonisti in povzročitelji nezadovoljstva že dobro pripravljeni in uigrani. Obvladujejo večino medijev in informacijsko infrastrukturo, so torej organizirani, da upor zadušijo sprva s pranjem možganov, zamolčevanjem resnice in dejstev, pozneje pa tudi represivno.
In kdo so ti oblastni protagonisti? Sprva spretni bleferji, vendar nesposobni za odgovorno sprejemanje koristnih in pravilnih odločitev. Kmalu se prelevijo v diktatorje, ki jim je spoštovanje demokratičnega, pravnega in političnega dialoga malo mar. Ravnajo v nasprotju z voljo večine državljanov, ne dovoljujejo referendumov, ampak prisluhnejo maloštevilnim skrajnežem in sprejemajo odločitve po njihovi meri. Pravila pravne države, zakone, poslovnike, ustavo …, razlagajo po svoje in strašijo z represijo. Svojevoljno izvajajo kadrovske čistke nad poštenimi, sposobnimi in odgovornimi posamezniki ter nastavljajo zgolj sebi lojalne prilagodljive kimavce in priliznjene marionete brez hrbtenice, ki nimajo občutka za dobro, prav in res. S prstom začnejo kazati in diskreditirati ter po potrebi tudi likvidirati – v širšem pomenu besede – »nasprotnike zakonito izvoljene oblasti(?)«, ki so do trenutne oblasti kritični. To počno brez dokazov in sodno utemeljenih kršitev, zgolj na osnovi insinuacij, medijskega prišepetavanja in izmišljenih ali celo lažnivih trditev ter krivičnega sodstva.

Spontanih uporov ni, spontano je lahko le zmedeno zbiranje posameznikov brez programa in cilja

Kaj sledi? Ker ni bilo umirjenega upora takoj, sledi vihar po zatišju. To ne bo upor za rušenje, ampak želja in hotenje zamenjati nevšečno garnituro oblastnikov za boljšo, podobno tisti, ki je bila pravkar zamenjana, uspešna in večini molčečih všečna in dobrohotno naklonjena. Kdaj? Sem že zapisal, da ne takoj, kot bi bilo prav in dobro za državo in državljane. A upor bo! Ne spontani, kot menijo nekateri. Spontanih uporov ni!
Vsi upori so vedno bili tako ali drugače organizirani, sicer to ni upor, ampak nekakšno zmedeno zbiranje posameznikov brez jasnega programa in cilja. To nastane po veselici, kjer se primitivci tudi stepejo, tepejo druge in razbijajo tujo lastnino ter neartikulirano vpijejo, kurijo …, končno pa se razidejo in pozabijo, zakaj so sploh bili na tistem shodu. Znajo pa njihovo veselico bleferji izkoristiti za prevzem oblasti. Pravi upori niso nasilni, ampak ciljno in jasno deklarativni. Če ne, sledita vojna in nasilje, tega pa verjetno nihče ne želi, najmanj pa mi, ki smo se rodili še v Kraljevini Jugoslaviji in doživeli pravo vojno in revolucionarno nasilno oblast.

Čakanje na voditelje upora ne sme biti predolgo, da se ljudje ne navadijo na nov način življenja

Čakam torej pogumne in sposobne vodje upora z jasnim ciljem in programom potrebnih sprememb, ne zgolj z recitiranjem, da so spremembe potrebne, kot se je to zgodilo ob zadnjih volitvah, ko so volivci recitatorjem naivno verjeli na up. Pričakujem, da to čakanje ne bo trajalo predolgo, da se ljudje ne bodo navadili na nov način življenja ter se vdali v usodo, češ saj ne moremo nič spremeniti, ko pa so danes takšni časi! A res?
A ja. V Ukrajini je vojna, hrana in energenti se dražijo po vsem svetu, inflacija požira prihranke, Evropska zveza tava v zanikanju preteklih vrednot in se bori z mlini na veter, ki ne meljejo žita, diktatorji in absolutisti nesramno osvajajo svet, trg in vsiljujejo nam, Evropejcem, tuje vrednote … Pa je bila pandemija in je oblast ravnala pametno, a ljudje tega niso spoznali, ampak so nasedli provokatorjem potrebnih sprememb. Te pa nas danes tepejo po denarnici in resnični svobodi s Svobodo.