Približuje se lepa igra narave: popolni Lunin mrk

V vsakdanjem vrvežu in melanholiji, ki nas obdajata, pozabljamo, da je svet okoli nas tudi lep in enkraten. Doživljanje lepega in enkratnega dogodka v naravi, kot je npr. popolni Lunin mrk, nas obogati in nam da moč in veselje do optimizma.
Pojdimo v prelepi svet narave, saj smo povsod, kjerkoli živimo, del nje.

V ponedeljek, 16. maja 2022, si bomo lahko v jutranji zarji ogledali zanimivo lezenje Lune v zemljino senco: popolni Lunin mrk. Potek mrka:

  • ob 3.32 se bo začela polsenčna faza,
  • ob 4.28 se začne delna faza,
  • ob 5.29 se začne popolna faza.

Luna tega dne pri nas zaide ob 5.31 in drugega dela ne bomo videli, Sonce pa vzide ob 5.27. Ta veseloigra se bo dogajala v ozvezdju Tehtnica. Naše opazovališče bo dober sedeš v amfiteatru narave, kjer bo za vstop potrebna posebna vstopnica, ki bo izražala: željo in veselje za opazovanje, dobro voljo za jutranje vstajanje, čeprav bo morda hladno (zato toplo obleko). Ker se bo vse dogajalo v jutranji zarji in na jugozahodu, je zelo pomembno, kje si bomo postavili opazovalno bazo. Predlagam, da greste ven iz mestnih središč in na kakšen hrib, ki bo odprt proti jugozahodu, ker se bo igra Lune in zemljine sence odvijalo nizko nad obzorjem.
Posebnost popolnega Luninega mrka v ponedeljek, 16. velikega travna, je ta, da za opazovalce pri nas poteka ob koncu noči. Napredujoče vstopanje polne Lune v Zemljino senco se začne ob zori in naš satelit (Luna) je še popolnoma zasenčen, ko zaide v trenutku, ko vzide Sonce. Ves čas poteka popolne faze se povečuje dnevna svetloba; to bo poseben izziv videti (opazovati) bakreni Lunin disk nizko nad osvetljenim zahodno-jugozahodnim obzorjem.

Nekaj navodil in nasvetov za opazovanje

Če ste se odločili, da ujamete mrk, potem predlagam, da si že kakšen dan prej ogledate v jutranji zarji izbrano lokacijo, da ne boste potem razočarani. Za fotografiranje vam priporočam, da že nekaj dni pred mrkom poskusite Luno slikati, saj bo tedaj že blizu polne Lune (blizu ščipa). Priporočam, da je fotoaparat na stojalu in da so časi slikanja kratki. Na slikah se hitro pokaže premik. Na terenu bodite vsaj okoli štirih,, da se v miru pripravite. Za osnovo opazovanja je dovolj že prosto oko; ne pozabite si zabeležiti opazovanja. Priporočam pa tudi kakršen daljnogled npr.: 10 × 50, 10 × 25, 12 × 50, 12 × 70 itd. Morda pa ima kdo doma teleskop, ki je pozabljen v omari in se na njem nabira prah, potem bo zdaj priložnost, da ga uporabite in aktivirate. Tu je priložnost za šole, da popeljejo dijake in učence na opazovanje dogajanja potovanja Lune v zemljino senco v živo.
Geometrija popolnega Luninega mrka:
Lunin mrk nastane, ko so na isti premici po vrsti: Sonce, Zemlja in Luna. Luna je tedaj v ščipu.

Skica Luninega mrka (Vir: splet)

Animacijo popolnega Luninega mrka za Ljubljano lahko najdete tukaj.
Za fotografiranje mrka najdete na tem naslovu še nekaj napotkov.
Letošnje opazovanje popolnega Luninega mrka bo pravi izziv, saj se dogaja zjutraj in ne moremo dobro napovedati, koliko mrka bomo videli in kako se bodo različni odtenki opečnato oranžne in morda modre barve prelivali, ker je vse odvisno od vremenskih razmer, kakšno je ozračje (čisto, prašno itd.) in kje bomo opazovali. Taki dogodki na nebu nas popeljejo v doživljanje dinamike osončja in ob tem do spoznanja, da je vesolje smotrno urejeno z naravnimi zakoni.
Upajmo na lepo vreme in uživajmo v lepi igri narave.