Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba

Pogreb princa Filipa aprila 2021 (Vir: splet)

Ko je lani umrl britanski princ Phillip in smo spremljali prenos njegovega pogreba po televiziji, je dogajanje na naši nacionalni televiziji komentirala nekdaj znana in priznana igralka Polona Vetrih. V nasprotju z drugimi, večjimi televizijami, kot je na primer BBC, je ves čas prenosa pogreba blebetala popolne in nepotrebne neumnosti (kateri grof je kdo, kdo je s kom, kaj je, kdo, kdaj …) in tako popolnoma uničila televizijski prenos.

Prenosa pogreba ne more komentirati oseba, ki nima v sebi primerne pietete

Na ta neprijeten incident so opozorili praktično vsi komentatorji na spletnih portalih RTV Slovenija in drugod. Ves civilizirani svet (ni pomembno ali krščanski ali muslimanski) – in prav tako tudi sam osebno na BBC-ju – je takrat pogreb spremljal po TV v sveti tišini, ki je bila prekinjena le z zares redkimi, nujno potrebnimi komentarji. Britanija pa je pripravila vrhunski spektakel, ki je znova osupnil ves svet.
Urejena in civilizirana družba se je predstavila v slovesnih uniformah, s slovesno in psihološko močno (vojaško) parado, vrhunsko urejenimi prostori (Windsor in kapela), s cvetličnimi aranžmaji najboljše kvalitete, z odličnimi britanskimi glasbeniki, ki so izvajali najbolj slovesne britanske klasične skladbe, primerne za to priložnost. Povsod je bilo videti red, disciplino, predvsem pa mogočnost britanske kulture in njene anglikanske tradicije ter, kot rečeno, sveto spoštovanje ob dogajanju, ki se je odvijalo pred očmi milijonov gledalcev. V temelju je namreč šlo za slovo od osebe, ki je umrla, tj. se je poslovila od tega sveta, to pa je izkušnja, ki čaka vsakega človeka, zato se je to dogajanje dotaknilo – skoraj – vsakega gledalca.
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. Osebe à la Polona Vetrih in kar je še podobnih (Miša Molk, Mojca Mavec …) so popolnoma neprimerne, ker tako visoke kulture (kot je opisana zgoraj) ne premorejo.

Kaj bo RTVS storila ob smrti in pogrebu kraljice Elizabete II.?

Kažejo se nam le kot plitke in plehke postsocialistične naivke, ki se dokazujejo v slovenskem komunističnem novem razredu. Komunizem pa je s svojim ateizmom in materializmom prekinil s »fevdalno, buržoazno in religiozno« tradicijo, tako da omenjene tri gospe nikakor ne sodijo vanjo, naj se še tako trudijo. Igralka Vetrihova je celotni Sloveniji dokazala, da ne razume situacije, da nima primerne pietete do fenomena smrti in pokojnika, da ne ve niti nima izkušnje s tem, kaj je molitev, kaj so psalmi, sveta maša, zakramental pogreba, in da ji je temu primerno dostojanstveno spremljanje celotnega obredja popolnoma tuje.
V upanju, da bo morda kdo od pristojnih na RTVS moje pismo prebral, želim, da če prenos bo, naj celotno dogajanje komentira najbolj kompetentna oseba, ki se spozna tako na zgodovino monarhije kot na zgoraj opisano dogajanje, ki bo – v bolečini slovesa in v hvaležnosti za dar pokojničinega življenja in dela – spet združilo ves civilizirani svet. Del tega sveta želim biti tudi sam, enako željo pa imam tudi za Slovenijo, zato upam, da bosta prenos dogajanja in njegovo komentiranje na – kot se reče – nivoju. Želim in pričakujem tudi tokrat le najboljše.