Prejeli smo: Za vladavino pravo

Foto: Odbor 2014.
Foto: Odbor 2014.

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014 predstavlja največje gibanje za človekove pravice po Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin leta 1988. Odbor je nastal zaradi krivičnega, političnega, nezakonitega in protiustavnega procesa proti Janezu Janši, vendar njegovi cilji presegajo ta konkreten primer. David Tasič je na petkovem množičnem shodu Za vladavino prava napovedal, da se z osvoboditvijo liderja opozicije Odbor 2014 ne bo samoukinil in razpustil. Prav tako je povedal: “Terjali bomo odgovornost sodnikov ne samo v primeru Patrije, temveč povsod kjer so kršene temeljne človekove pravice. Gledali bomo pod prste vseh, ki pišejo krivične sodbe, ki zadevajo malega človeka v velikem kolesju pravosodnih mlinov.” Odbor 2014 bo tako terjal reformo sodstva, da se nikoli več ne bo sodilo po politični, ampak le po logiki prava in pravičnosti.

Skupščina Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbora 2014 je na svoji drugi seji, ki je potekala v petek, 12. decembra 2014, pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije in na kateri je sodelovalo preko 3000 ljudi, sprejela sklepe, med katerimi je med drugim zahteva za sprejem zakonov in drugih aktov, ki bodo zagotovili javnost in preglednost sodniškega in tožilskega dela dela, vzpostavitev sistema odgovornosti med funkcionarji v pravosodju, vzpostavitev neodvisne preiskave stanja in zlorab v slovenskem pravosodju s strani tujih pravnih strokovnjakov, katerih neodvisnost in strokovna integriteta sta nedvomni, itd. Odbor 2014 je včeraj, 16. decembra 2014, posredoval vse sprejete sklepe v vednost in realizacijo predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju, predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milanu Brglezu, predsedniku Vlade Republike Slovenije dr. Miru Cerarju, ministru za pravosodje mag. Goranu Klemenčiču,predsedniku Vrhovnega sodišča RS Branku Masleši in generalnemu državnemu tožilcu dr. Zvonku Fišerju.

V skladu s soglasno sprejetimi sklepi na 2. Skupščini Odbora 2014, se bomo danes ob 17.00 zbrali na shodu Za vladavino prava pred simbolom krivice- Vrhovnim sodiščem. Kot govorci se nam bodo med drugim pridružili: Patricia Walsh, Aleš Hojs in dr. Ante Kovačević. Prav tako vas danes, 17. decembra 2014, ob 19.00 vabimo v Hotel Slon na Slovenski cesti 34 v Ljubljani, kjer bo potekala javna tribuna: “Sprava ali lustracija brez zakona o lustraciji?”, ki jo v sodelovanju z Odborom 2014 organizira David Tasič, politični zapornik v totalitarizmu. Rdečo nit okrogle mize, ki jo bo povezovala poslanka in predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl, bodo predstavljale kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin s strani bivše politične policije UDBE. Na javni tribuni se nam bodo pridružili tudi: dr. Ante Kovačević, nekdanji poslanec hrvaškega parlamenta in politični zapornik; Željko Kekić, pripadnik UDBE v pokoju; Roman Leljak, publicist in raziskovalec UDBE in mag. Marko Grubišič, predsednik hrvaškega Društva političnih zapornikov in politični zapornik.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.