Prejeli smo: Ponovitvena nevarnost ali nevarnost ponovitve in komu je dr. Novič nevaren

Sodba v stilu “kadija tuži, kadija sudi” je bila izrečena v imenu ljudstva. Nikdar v obdobju slovenske »pravne države« resnica in pravica nista bili tako brezobzirno poteptani in zasmehovani kot se je to zgodilo 13.04.2017 na ljubljanskem okrožnem sodišču. In to pred obličjem ljudstva, ki je bilo zaradi izmišljene sodničine ponovitvene nevarnosti že 13 krat v tem procesu izigrano za prave razloge zapora in pripora dr. Milka Noviča.

O tej sodbi se bo še pisalo, kajti zgodil se je zločin v sodni dvorani. Zločin nad vladavino prava. In nov zločin proti resnici. Lahkotnost »dokazov«, ki jih navaja sodnica je neizmerna. Celoten več kot 2 leti in pol trajajoči proces in prizadevanje obrambe je bilo pohojeno z enim samim zamahom tožilke, ki je pred meseci izjavila: »obtoženec je kriv saj je obtožen, nekaj že mora biti«. Zdaj je isto storila in ponovila sodnica. Taka oseba si naziv sodnika ne zasluži, zasluži pa si tožbo in prezir zaradi zločina, storjenega proti resnici in pravici – vladavini prava, v sodni dvorani.

Ljudje ki smo spremljali ta proces od blizu, v sodni dvorani, smo ogorčeni. Niti en argument obrambe ni upoštevan. Naivno smo mislili, da se procesi – a la Martin Uhernik ne morejo več ponoviti. Pozimi so na Dolenjskem vrteli film o tem. Čakamo da ga zavrti in ponovi tudi RTVSLO.

Ob vsem tem pa najbolj bode v oči ponovitvena nevarnost, ki je z obsodilno sodbo dobila nov zagon, tako da se dr. Novič ne more braniti s prostosti. Gre za nevarnost ponovitve, ki pa je po 5 mesecih življenja dr. Noviča na prostosti sesuta v prah saj je empirično demantirana in je zgolj izmišljotina sodnice in tožilke. Ponovitvena nevarnost torej ni nevarnost ponovitve ampak povsem nekaj drugega. Je nevarnost, da resnica zmaga. Sodstvo ki temelji na laži pa ne more zmagati. Očitno je dr. Novič prenevaren, da bi mu sodili s prostosti.

Resnica je neizprosna pa tudi vztrajna, vztrajali bomo v njeni obrambi dokler ne bo dr. Novič izpuščen in oproščen. Dr. Noviču so izpustitev iz pripora zavrnili 13 krat. Ključno vprašanje pa je komu je dr. Novič na prostosti nevaren. Kemijskemu institutu, ki pod krinko »znanstvene odličnosti« skriva kriminal in celotno zgodbo umora. Dr. Jamniku so najbolj intenzivno grozili prav v tednu pred umorom. Grozil mu ni dr. Novič ampak drugi, vendar preiskava o tem kdo so mu grozili nikoli ni šla v to smer, raje so poiskali nadomestnega morilca. Grožnje so bile še posebej intenzivne pred tiskovno konferenco dr. Jamnika, ki jo je napovedoval v tednu umora.

Žal se najdejo sodnice in sodniki, ki to politiko izvajajo. Sodnica Špela Koleta jo je izvršila v popolnosti. Obsodba je praktično kopija obtožbe. Izgledalo je na trenutke, da bo sodnica sledila izsledkom video kamer in dejstvom forenzične preiskave in kemične analize dr. Miroslava Čeha. Toda ne, sodnica se je neodgovorno postavila na stran skorumpirane slovenske forenzične stroke. Stroke, ki je ni oziroma stroke, ki je hlapec naročnikov umora, ki trenutno še ostajajo skriti in zaščiteni.

Proces proti dr. Milku Noviču ni samo iskanje resnice o tem umoru. Je tudi novo zavedanje o tem, da je država Slovenija kolapsirala. Zdaj smo ostali državljani brez države. Monstruozni anti-pravni proces proti državljanu dr. Milku Noviču je lakmusov papir odnosa države do državljanov.

Za konec ponavljam: komu je dr. Milko Novič nevaren na prostosti. to kar smo slišali v sodbi ni le blamaža – je sodni kriminal, ki ga bo treba sodno preganjati. Niso vsi sodniki taki. Žal pa nam prav ti krojijo usodo, enako kot tisti, ki ob tem molčijo. Kdaj bodo ljudje uvideli, da ne gre za enega človeka, ampak za vse nas. Danes Milko Novič, jutri ti, pojutrišnjem mi vsi. Temu se je treba dokončno upreti.

»Država, v kateri pošteni ljudje niso toliko energični kot pokvarjenci, je izgubljena.« Franklin Delano Roosvelt

Vili Kovačič, Ljubljana