Prejeli smo: Pismo vodji kazenskega oddelka na Vrhovnem sodišču

marko sorli
Foto: sodisce.si.

Spoštovani gospod Šorli,

Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju z veliko zaskrbljenostjo spremlja dogajanja v zvezi z očitno kršitvijo človekovih pravic in nepoštenim postopkom v zadevi Patria. Na te tako očitne kršitve smo večkrat neuspešno in brez odziva opozorili vrh sodne oblasti.

Nerazumno in profesionalno nepošteno je, da Vrhovno sodišče RS še do danes ni odločilo o prekinitvi prestajanja kazni zapora za Janeza Janšo, čeprav je imelo za to vse pogoje že, ko vodja opozicije še ni pričel prestajati kazen zapora. Verjamemo, gopsod Šorli, da to zaskrbljenost in te misli delite z nami.

Opozarjamo na veliko osebno odgovornost sodnice poročevalke za nadaljevanje kršitve človekovih pravic, ki jo z zavlačevanjem in onemogočanjem odločanja o prekinitvi prestajanja kazni sprejema nase.

prosimo vas, da nas kot civilno družbo, ki se bori za vladavino prava v Sloveniji, obvestite, ali bo Vrhovno sodišče skladno s četrtim odstavkom 423. člena Zakona o kazenskem pstopku sploh odločalo o prekinitvi prestajanja kazni zapora za g. Janšo. Glede na dogodke preteklih dni, ko o tako nujni zadevi sodišče še ni sprejelo nobene odločitve, ocenjujemo, da je namen sodnice poročevalke izogniti se odločanju o prekinitvi prestajanja kazni zapora in odločati zgolj o zahtevi za varstvo zakonitosti. Zato ponovno opozarjamo, da sklep Ustavnega sodišča, ločena mnenja treh ustavnih sodnikov in javno izražena stališča strokovnjakov, ki jim nihče nikoli ni oporekal, polweg drugega nedvoumno ugotavljajo tudi, da dejanje, za katero vodja opozicije prestaja kazen zapora, ni kaznivo dejanje, kar narekuje njegovo oprostitev.

V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljamo,

Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.