Prejeli smo: Odprto pismo p. Bogdana Knavsa

Casopis (Large)Spoštovano uredništvo Časnik.si, spoštovani g. Luka G. Lisjak!

G. Matija Gabrovšek je prejšnji teden napisal članek, v katerem je izrazil svoje mnenje o objavi moje osebne korespondence in o norčevanju iz tega na spletni strani Reporter.si. V njem me je moralno podprl. Nerazumljivo mi je, zakaj je moral njegov prispevek, v katerem jasno pove, da “gre za očitno zlorabo zasebnosti”, še isti dan izginiti z vašega portala. Sprašujem se, ali se niste vse doslej zavzemali za svobodo izražanja in ali niste objavljali različnih mnenj. Zakaj besede g. Gabrovška, ki pozitivno ocenjuje moje delo, kar naenkrat niso več primerne za javno objavo na Časnik.si?

Dva dni kasneje ste objavili komentar gospoda Luka G. Lisjaka. Članek želi biti navidezno uravnotežen in razmišlja o tem, v čem je imel Reporter.si prav in v čem ne, prav tako pa razmišlja tudi o meni.

G. Gabrovšku in g. Lisjaku se moram najprej zahvaliti, da se jima zdi Reporter.si-jeva oznaka “odpadnik” pretirana in neprimerna zame, tudi da ne vidita nič spornega v tem, da sem opravil sveto mašo zadušnico za pokojne partizane in vse žrtve vojne. S tem ta avtorja dokazujeta, da poznata temelje človeškosti, med katerimi je molitev za pokojne osnovno civilizacijsko dejanje.

Toda temeljno izhodišče v komentarju g. Lisjaka ostaja zelo sporno. Zajetje, krajo in javno objavo moje zasebne korespondence, za katero ni bilo niti preverjeno, ali je pristna ali ne, razume kot “zavzeto raziskovalno novinarstvo”. V javnosti nisem nikoli komentiral svojih osebnih pogovorov in tudi ne osebnih pisem, zato jih tudi sedaj ne bom. Na tem mestu se nočem sklicevati na svojo ustavno pravico do zasebnosti, tudi ne na sodbe Vrhovnega sodišča, ki zagotavljajo pisemsko zasebnost, kamor spadajo tudi elektronska pisma. Menim, da je za Časnik.si nadaljevanje kritike osebe na podlagi vdora in objave njegove zasebne korespondence, nepotreben moralni spodrsljaj in da bi to bil v vsakem primeru, ne samo tokrat, ko gre konkretno zame.

Prepričan sem, da bosta tako uredništvo Časnik.si.-ja kot tudi gospod Luka G. Lisjak to prepoznala, se znala opravičiti in v prihodnje pomislila tudi na spoštovanje osebe, o kateri bosta pisala.

S spoštovanjem,

p. Bogdan Knavs

Pripis uredništva: Luka G. Lisjak in uredništvo se bosta na pismo odzvala v rubriki Utrinki dneva predvidoma tekom dneva.