Popotništvo (foto): Slap Cuc

Slap Cuc Foto: Janez Mihovec
Slap Cuc
Foto: Janez Mihovec

Osvežitev ob vročih poletnih dnevih
Podvolovjek je ena izmed skritih in le slabo poznanih slovenskih dolin. Reka Lučnica je desni pritok Savinje v Lučah in izvira pod Veliko planino. Njen tok je usmerjen proti severovzhodu med Dleskovško planoto in Rogatcem in se v Lučah izliva v Savinjo. Večjih naseljih v dolini ni, so pa številne samotne kmetije.

Naš tokratni cilj je kmetija Riher prav na sredini dolini. Nekdaj je bil tik pod kmetijo nad Lučnico eden izmed od dveh izvirov žvepla v Sloveniji, a so tega zalile naplavine silovite poplave iz leta 1990. Z izvirom je izginil tudi značilen vonj po izviru. Pod mogočno kopo Rogatca izvira Rogačnikov graben in se pod kmetijo izliva v Lučnico. Zavijemo torej na cesto proti kmetiji in že po nekaj sto metrih pridemo do konca ceste in manjšega parkirišča. Kolovoz teče po levi strani potoka, oziroma po geografsko po desni brežini. Ves čas se zložno dvigamo in kar naenkrat nikjer več nobene vročine. Dvigamo se namreč po močno poraščenih severnih brežinah Rogatca. Markirana pot na Rogatec nas popelje više in više, a po dobre pol ure hoda zaslišimo na naši desni šumenje slapov in jo zapustimo ter skrenemo na kolovoz. Še nekaj minut in pridemo prav v zatrep doline.

Pot postane vedno bolj strma. Prečkamo nekakšen lesen mostič iz lesenih brun in se dvignemo po improviziranem lesenem stopnišču. Zavijemo še okoli stene in pred nami se odpre pogled na kotel v zatrepu doline. Spustimo se nekaj metrov niže in že smo pri tolmunu slapu. Slap Cuc je pravzaprav sestavljen iz cele skupine slapov, ki premaguje približno sto metrov visoko skalno stopnjo.

Zgornje slapove lahko bolj slutimo kot vidimo, spodnja dva pa sta lepo vidna. Najprej kakih dvajset metrov visok slap zavije proti desni, se nekoliko umiri in zavije spet nazaj v levo preko petnajst metrov visoke skalne stopnje. Na dnu nas pričaka še tolmun, kjer se lahko osvežimo v vročem poletju.

Ostane nam le še vrnitev iz teh divjih in komaj dostopnih krajev. Tričetrt ure potrebujemo, da se povzpnemo do slapov, pol ure pa za vrnitev na izhodišče. Vsekakor smo čas za obisk teh skritih slapov lepo izkoristili.

Slap Cuc Foto: Janez Mihovec
Slap Cuc
Foto: Janez Mihovec
Slap Cuc Foto: Janez Mihovec
Slap Cuc
Foto: Janez Mihovec

Janez Mihovec