Popotništvo (foto): Debela griža

Volčji grad
Volčji grad

Zelo velik kup kamenja

Kraški svet je je poln čudovitih vasi, številnih vinogradov, ozkih cest in …. prijaznih ljudi. Ena najlepših vasi je prav Volčji grad med Komnom in Velikim Dolom v samem srcu Krasa. V ta osamljen svet še ni prišla norija mest. Starodavne hišice ne poznajo betona in železa. Kamnite zgradbe, pokrite s korci se stiskajo v gručo, prav v sredini vasi pa je čudovita lokev. Za razliko od številnih drugih, ki so posušene pozabi je ta polna vode in s tem življenja.

Že samo ime vasi je nekaj prav posebnega. Izvor njenega imena je izginil v temnini zgodovine. Je pa znak da ima vasica z danes morda 100 prebivalci skoraj tritisočletno zgodovino. Le dobrih sto metrov stran od vasi najdemo čudovito ohranjeno halštatsko trdnjavo. Po Krasu je takih trdnjav kar nekaj in večina njih stoji na vrhovih. Volčji grad pa je nekaj posebnega saj stoji na ravnini. Posledica tega pa je, da so zidovi morali biti narejeni tako, da so s svojo mogočnostjo odbijali morebitne napadalce. Gradišče, starodavno naselbino obkroža reci in piši 850 metrov dolgo obzidje. Na najbolj občutljivih delih, se pravi na vhodu in izhodu pa se celo podvoji. Njegov obseg nam pravzaprav vzame sapo.

Naši davni predniki so pred tritisoč leti brez malte in betona postavili zidove, ki še danes segajo v višino približno štiri metre. Nekoč so bili postavljeni v višino. Ta zgradba se je v stoletjih seveda podrla in danes zidovi segajo reci in piši deset metrov v širino. Trud nekdanjih prebivalcev je bil prav neverjeten. Takšna neverjetna količina kamenja je bila prav gotovo delo številnih generacij in je pravi spomenik človeškemu trudu in njegovemu strahu. Gradišče postavljeno na ravnini se namreč ni moglo zanašati na strme bregove, ampak le na obzidje. Da bi obzidje v nemirnih časih opravljalo svoje vlogo, je pač moralo biti napravljeno tako kot treba in v to se lahko prepričamo še danes.

Človek bi si mislil, da se tako obsežno zgradbe najde kar z levo roko. A na Krasu ni tako. Kamenja, ograj, grmovja in neprehodnega gozda je vsepovsod več kot dovolj. Debela griža je iz roba vasi oddaljena le dobrih sto metrov v smeri proti severu. Kljub vsemu, pa priporočam prav vsem, da povprašajo zanjo kar v vasi. Prav vse je boljše, kot pa tavanje po grmovju, kar avtor prav dobro ve iz lastnih izkušenj.

Janze Mihovec