Pomladne stranke naj se ne ukvarjajo s kulturnim bojem

“Jesenska” opcija je razočarala. Stara interesna omrežja panično iščejo nove obraze za alternativo, novo stranko. To je sprenevedanje, pravijo “aktivci”. Alternativa je že tu – slovenska pomlad.

Skupina “aktivnih državljanov” pravi, da se ne trudi v zakulisju ustvariti novih imen. Javno pozivajo vse stranke in vso javnost k paradigmi, ki bo po njihovem mnenju Slovenijo popeljala iz alarmantnega položaja. Še posebej so se obrnili na t. i. pomladne stranke in na tiskovni konferenci razkrili napotke do cilja – nove slovenske pomladi. Skupino sestavljajo: sociologa Matej Makarovič in Borut Rončević, pravnika Tone Jerovšek in Lovro Šturm, Andrej Umek in politični sociolog Matevž Tomšič.

Makarovič: ‘Ne’ kulturnemu boju

Napotki “aktivcev” pomladnim strankam obsegajo sedem točk, je razkril Makarovič. Najpomembnejša in prioritetna so razvojna vprašanja, gospodarska rast, delovna mesta – desnica lahko tukaj ponudi znanja in kompetence na bistveno višji ravni, kot jih je trenutna oblast, je prepričan. Od simbolov zgodovine in kulturnega boja se ne da živeti, temveč od odprtosti in strpnosti. Desnica mora biti odprta, tako znotraj opcije kot do levice, in mora graditi na etiki, hkrati pa aktivno zavračati manipulacije političnih nasprotnikov, je sporočil pomladnim strankam. Skupina “aktivnih” v tej obliki ne namerava vstopiti v politiko, le javno nagovarja stranke brez zakulisnega delovanja, je sklenil sociolog.

/ … /

Tomšič: Nova politika je razočarala

Vlada levega trojčka na oblast ni prišla zaradi razvojnega programa, temveč z obljubo “nove politike”, je zatrdil sociolog Tomšič. Ko se je izkazalo, da je ta nova politika propadla – Slovenija je po mednarodnih merilnikih demokracije in svobode medijev povsod padla – in da je hkrati propadalo tudi gospodarstvo, ni ostalo več ničesar, je dejal Tomšič. Dvigujejo se davki, trošarine, drakonske kazni za banalne prekrške, je zatrdil, hkrati pa pripravljamo medijski zakon v slogu madžarskega.

Na področju pravne države je izrazil prepričanje, da se na eni strani preganja nezaželene in nasprotnike s čistimi konstrukti (pri tem je izpostavil primer poslanca Andreja Magajne), na drugi strani pa se vsa elita združi in zaščiti “naše” kot v primeru NPU-ja in bulmastifov. Povzdiguje se preteklost s poimenovanjem ulice po Titu, odlikovanjem Ertla. Tak ekskluzivizem moramo nujno prekiniti, je pozval.

Več: MMC RTV SLO