Politikis: V Delu o “črnuharskih podganah”

Včeraj si je Delo kot osrednji slovenski časnih privoščilo nedopustno in skrajno primitivno “napako”. Na strani 5 so namreč objavili pismo bralca, ki je tiste, ki so se udeležili Mussomelijeve “fešte” (odkrivanja napisa proti totalitarizmom), poimenoval s ”črnuharskimi podganami”!?

Če bi šlo za nek anonimni komentar na spletu – bog pomagaj tistemu, ki takšne piše – a glavna in odgovorna urednica Dela Mateja Babič Stermecki, se je očitno odločila, da se ta nizkotnost objavi v Delu na prvih straneh. Še dolgoletni medijski poznavalci se ne spomnijo, da bi kdaj kaj tako odkrito zavrženega in napadalnega (gre namreč za čisti sovražni govor) objavilo v Delu. V prispodobi; najprej podgane in potem deratizacija! Glede na to, da je predmetno pismo izrazit primer sovražnega govora, je na mesto vprašanje, zakaj Delo s takšnimi objavami pomaga razširjati tovrstni sovražni govor?!

Ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli je za Politikis.si ob tem povedal naslednje: “Razočarujoče, ampak ne presenetljivo, da je spominska plošča vsem slovenskim žrtvam totalitarizmov izzvala toliko grenkobe in jeze. Naslavljanje kateregakoli Slovenca s tako ponižujočim pojmom kot je to bilo v pismu v Delu 23. aprila, demonstrira še bolj nujno potrebo po spravi v Sloveniji. Prvi korak k spravi mora biti medsebojno spoštovanje in razumevanje.

V mojem govoru 16. aprila sem veliko pozornosti namenil “žrtvam” ameriške zgodovine in kako se celo dandanes ZDA borijo, da bi postale boljša in bolj sočutna država. Vsi smo delali napake, vsi smo naredili kaj večjega narobe, in vsi se lahko učimo drug od drugega in pomagamo drug drugemu.

Upam, da bo spominska tabla vsaj malo pripomogla k spravi, toda sedaj vidim, da so to dejanje narobe interpretirali tako “levi” kot “desni”. Veliko “levih” jo vidi kot “obtožbo”, medtem, ko je preveč tistih na “desni” vidi kot “obrambo”. Nič od tega ni prav. Namesto tega ta plošča predstavlja mali korak k osvoboditvi od zlobe in grenkobe, ki ju dandanes izraža preveč Slovencev. …”

Več lahko preberete na portalu Politikis