Policisti praznujejo in obeležujejo

“V spomin na prepričljivo odločenost varovati državo in njen narod, na složnost, podporo in medsebojno zaupanje, ki je v junijskih dneh vojne vladalo med slovenskim narodom in njegovo policijo; v spomin na organiziran in profesionalen upor agresorju na ozemlju Republike Slovenije ter v spomin na dogodek leta 1991, ko so se policisti spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado na mejnem prehodu Holmec, smo slovenski policisti 27. junij izbrali za svoj praznik, za dan slovenske policije” so zapisali na spletnih straneh policije.

Pripadniki organov za notranje zadeve so od začetka sodelovali pri zaščiti procesov osamosvajanja Republike Slovenije. Začetki segajo v leto 1989, ko je policija 1. decembra v Ljubljani preprečila tako imenovani miting resnice in širjenje “jogurtne” revolucije. Konec procesa pa pomeni odhod zadnjega pripadnika zvezne armade z našega ozemlja 26. oktobra 1991. Organi za notranje zadeve so bili med prvimi, ki so se zoperstavili agresiji Jugoslovanske ljudske armade, ki je hotela s tanki preprečiti takrat utopični cilj – samostojno državo. Za dosego tega cilja je padlo šest policistov – Marijan Dobelšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger. Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado je bilo hudo ranjenih še 14 policistov.

23. junija je na Brdu pri Kranju potekala osrednja slovesnost ob dnevu policije. Slavnostna govornica je bila varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik, udeležence pa sta nagovorila tudi generalni direktor policije Janko Goršek in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Ob tej priložnosti sta generalni direktor policije in ministrica za notranje zadeve nekaterim najbolj zaslužnim posameznikom podelila najvišja priznanja policije.

Več na spletnih straneh policije.

Foto: Tamino Petelinšek (STA) in Policija