Počitnice so lahko tudi čas za zimske trekinge

Super ministra Turka poslanica

Dobili smo novo vlado, Univerzijade izgleda ne bo, upanje je, da se bo kriza pri nas počasi začela reševati, življenje gre nekako v stare tirnice in … tu so zimske počitnice.

Tokrat še skupne za celo Slovenijo, a minister Žiga Turk je v svojem nagovoru učencem, dijakom, staršem in učiteljem že napovedal, da “z naklonjenostjo razmišlja o potrebah slovenskega turističnega gospodarstva”. Tako verjetno spet lahko pričakujemo zimske počitnice v dveh terminih.

Počitnice so čas, ko si učenci, dijaki, starši in seveda učitelji odpočijejo od vsakdanjih skrbi, si naberejo novih moči in se posvetijo temu, kar jih veseli. Minister Žiga Turk, kljub temu, da je tudi sam velik računalniški navdušenec, mladim svetuje, naj ne “visijo samo pred računalniki”, pač pa naj čas izkoristijo za izlet, igro z vrstniki, za zabavo, šport, dobro knjigo in navezovanje osebnih stikov. Lepo.

Dober in zanimiv pohod je lahko še kako privlačen

Saj ni treba, da so počitnice samo norenje po mondenih smučiščih. Morda vse prevečkrat pozabljamo, da so naša mesta in vasi in”kuclji” nad njimi, dobra izhodišča za prave pravcate trekinge. Kar se tudi bolj “fensi” sliši kot pohod, kajne? Včasih se lahko odpravimo na pot prav z domačega praga, ali pa izkoristimo mestni avtobusni prevoz.

Torej, toplo se oblecite, v nahrbtnik naložite nekaj malice in tople pijače, oblačila za preobleči, če pričakujete na poti sneg, se temu primerno obujte, vzemite pohodne palice in odkorakajte dogodivščinam naproti. Za Ljubljančane (drugi si začrtajte na zemljevidu okolice svojih mest podobne poti) predlagam nekaj primernih izzivov. Za starše in otroke seveda.

Treking Ljubljana – Škofja Loka

Dolžina in višina: okoli 22 km ali 8 ur in pol zmerne hoje v suhem (ustrezno več v snegu); okoli 800 m višinske razlike
Pot: Podutik – Toško čelo – Katarina (Topol) – Grmada – Gontar – Mali Tošč – Osovnik – Škofja Loka.
Zemljevid: Polhograjsko hribovje 1:25.000

Pot začnete na končni postaji 5-ke v Podutiku in se v Ljubljano vrnete z avtobusom iz Škofje Loke. Varianta te poti je tudi, da se s Topola (Katarine) spustite v Žlebe in naprej do Medna, kjer se lahko v Ljubljano vrnete z mestnim avtobusom. Več

Treking Laze – Ljubljana

Dolžina in višina: 8 ur in pol zmerne hoje; 930 m višinske razlike
Pot: Laze – Janče (792 m) – dolina potoka Zahujka (kar po azimutu) – Besnica – Javor – Žagarski vrh – Sostro – Bizovik – Golovec – Ljubljana-Štepanja vas
Izletniška karta: Ljubljana in okolica; 1: 50.000

Z vlakom se odpeljete iz Ljubljane in že čez nekaj minut izstopite v Lazah, kjer poiščete markirano pot na Janče in se po hribih in dolinah vrnete nazaj v Ljubljano (lahko samo do končne postaje 13-ke v Sostrem, kar vam pot skrajša za kakšni dve uri). Več

Treking Ljubljana – Orle – Urh

Dolžina in višina: okoli 9 km, 4 ure zmerne hoje; okoli 200 m višinske razlike
Pot: Ljubljana (center) – Observatorij na Golovcu – Orle – Urh
Izletniška karta: Ljubljana in okolica; 1: 50.000

Zmerna pot, polna dogodivščin, brez posebnega vzpona. V Ljubljano se vrnete s 13-ko.

Treking Črnuče – Rašica – Gameljne

Dolžina in višina: okoli 10 km, 4 ure zmerne hoje; okoli 350 m višinske razlike
Pot: Črnuče – vas Rašica – vrh Rašice (povzpnite se na stolp) – Gameljne (markirana pot)
Izletniška karta: Ljubljana in okolica; 1: 50.000

Lepa pot, dostopna z mestnim avtobusnim prevozom.

Geocaching kot popestritev poti

Geocaching je visoko tehnološka, avanturistično-raziskovalna igro lovljenja zakladov. Igra se jo tako, da se s pomočjo GPS naprav (ali prenosnih telefonov, ki imajo vgrajen GPS) išče zaklade – škatlice različnih velikosti, ki vsebujejo vpisni dnevnik in kakšno drobno pozornost za izmenjavo. Igra je brezplačna. Več o igri

Otroci imajo igro zelo radi, saj jih potegne od računalnika nazaj v naravo, kjer polni pričakovanj iščejo v naravi skrite zaklade. Že sama besedna zveza “iskanje skritih zakladov” ima svoj čar, kajne? Igra je taka, da se je treba za nekaj potruditi, da nekaj pričakuješ in ko najdeš, si preprosto vesel. Na vseh zgoraj opisanih poteh se lahko najde kakšen zaklad, ki ga je treba odkriti. Povabljeni.