PlanetSiol: J. Zemljarič priznal odgovornost za ugrabitev Bate Todorovića

Nekdanji vodja SDV Janez Zemljarič je zatrdil, da o smrti Stjepana Crnogorca ne more povedati ničesar in da ni naročil umora Nikice Martinovića v 70. letih prejšnjega stoletja.

Je pa potrdil odgovornost za ugrabitev Bate Todorovića, a opozoril, da je bil slednji “eden večjih kriminalcev v Jugoslaviji”.

Predstavil svojo plat zgodb

Janez Zemljarič je v pogovoru za Mladino predstavil svojo plat zgodb, povezanih z umoroma hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca in hrvaškega emigranta Nikice Martinovića ter z ugrabitvijo Bate Todorovića v 70. letih prejšnjega stoletja, za katere naj bi bila odgovorna nekdanja Služba državne varnosti (SDV).

Nekdanji vodja SDV je dejal, da o smrti Stjepana Crnogorca ne more povedati ničesar, ker da takrat ni bil v Udbi. Je pa o Crnogorcu povedal, da je bil tedaj član teroristične skupine, ki je leta 1972 v t. i. akciji Raduša prek Slovenije vpadla v Jugoslavijo.

Po besedah Zemljariča so Crnogorca zadržali, ker naj bi organiziral še drugi napad na Jugoslavijo, zvezna Udba pa je zato v akcijo za njegovo ugrabitev vključila tudi Slovenijo. “Tedaj pridobljeni obveščevalni podatki so namreč kazali na to, da skupina pod vodstvom Crnogorca načrtuje celo zastrupitev ljubljanskega vodovoda,” je dejal Zemljarič.

Več lahko preberete na portalu PlanetSiol.