Petra in Borut: Oba v pokoj?

Za dva človeka, ki delujeta na zanimivih, a precej različnih področjih, se zadnje čase sprašujemo ali bosta nadaljevala svojo kariero. Prav v istem obdobju sta pred odločitvijo slavna športnica  Petra Majdič in minister za zdravje Borut Miklavčič.

Težko ju je primerjati saj sta različnih generacij, delujeta v različnih »športih«, oba sta pa gotovo vrhunsko obremenjena. In oba sta pred odločitvijo o novih življenjskih poteh.

Petra je kot športnica v precej netipičnem slovenskem športu in ki je – roko na srce – pravzaprav eno samo veliko garanje, dosegla praktično vse. Za nas Slovence še več kot vse, kar se je lepo videlo na včerajšnem sprejemu v Ljubljani. Petra je namreč stara 30 let in prišel je čas, ko se je treba odločiti. Nadaljevanje kariere, ki si ga večina Slovenk in Slovencev gotovo želi, bi jo – gledano tako fiziološko kot čustveno – oddaljilo od primernega časa za ustvarjanje družine in ga umaknilo na čas po naslednjih olimpijskih igrah čez štriri leta v Sočiju.

Petra bo čas med okrevanjem gotovo temeljito izkoristila za analizo svojega dela, ki se z Vancouvrom nekako zaključuje. Na nas, “na uspehe požrešne Slovence”, naj v trenutkih analize in odločitve kar pozabi. Večina bi ji – iz udobnega naslonjača s pivom v eni roki in čipsom v drugi – gotovo svetovala naj nadaljuje kariero. Da se bomo še naprej greli v njeni senci, ne glede na njeno garanje, odrekanje in odmikanje drugih pomembnih ciljev.

Borut Miklavčič je minister za zdravje, kot minister obremenjen, bolj psihično kot fizično. Minister ni več najmlajši, star je 66 let in lansko poletje ga je med potapljanjem obšla slabost. Doživel je manjšo možgansko kap. Zadnje dni mediji spet poročajo o hospitaliziranju ministra, o pogovorih s predsednikom vlade, ki od njega zahteva polno kondicijo (kar je normalno) in že se govori o možnih kandidatih in kandidatkah za njegovo zamenjavo.

Predsednik vlade, bi moral, če bi želel pokazati nekaj spoštovanja ministru, Miklavčiča pač zamenjati. Ne zato, ker minister slabo dela, pač pa iz čisto etičnih vzgibov. Iz spoštovanja do človeškega življenja. Je pa seveda čisto mogoče, da se minister sam noče odločiti za počitek. Mogoče noče priznati, da je za »v staro šaro«.

Foto: Wikipedija