PEN: Jančar protestira, izstopili Stres (foto izjave), Puhar, Kuntner

Avtor: Reporter. Izključitev Janeza Janše iz Slovenskega centra PEN je povzročila razdor med člani. Po odločitvi upravnega odbora SC PEN, ki je podprl odločitev častnega razsodišča, je včeraj iz organizacije protestno izstopil Andrej Capuder, že zaradi odločitve častnega razsodišča pa sta PEN pred časom zapustila pesnik Tone Kuntner in Alenka Puhar.

Danes se jim je z izstopom pridružil še nadškof Anton Stres, ki je izključitev označil za politizacijo, “ki je v nasprotju z ustanovnimi načeli PEN”.

Pisatelj Drago Jančar je upravnemu odboru poslal pisno zahtevo po obrazložitvi izključitve, ki, kot je dejal za Delo, “ni argumentirana” in je “politično arbitrarna”. Je tudi v nasprotju z Voltairovo mislijo: “Ne odobravam tega, kar trdiš, toda vedno si bom prizadeval, da boš to lahko povedal,” dodaja pisatelj.

Jančarjevo pismo upravnemu odboru SC PEN:

“Prosim vas, da mi posredujete zapisnik seje z dne 25. 3. 2013, na kateri ste izključili iz članstva Janeza Janšo.

Kot nekdanji predsednik in član imam – upam –, pravico izvedeti, zakaj se je to zgodilo in kdo je tako odločil. Vaša izjava namreč nima nobenega podpisa.

Bil sem tisti, ki je Janeza Janšo predlagal za sprejem v članstvo. Morda se je to zgodilo že v času mojega predsedovanja, tega se ne spomnim natančno. Zato sem ob tej odločitvi ne samo presenečen, ampak tudi prizadet.

Nenavadno je tudi, da ste tako odločili kljub temu, da je aktualni predsednik Marjan Strojan v pismu članom iz bolniške postelje takšni potezi izrecno nasprotoval. Nasprotoval ji je tudi Edi Kovač, predsednik Mirovnega komiteja Mednarodnega PEN.
Zanima me tudi, ali ste obravnavali moje pismo, v katerem sem izrazil nasprotovanje temu dejanju, in prav tako tehtno argumentirana pisma Nika Grafenauerja, Alenke Puhar, Braneta Senegačnika, Mete Kušar, Dejana Komela in morda še katerega od članov.

Želel bi tudi izvedeti, ali ste ob tem pretehtali dejstvo, da sta že zaradi odločitve častnega razsodišča izstopila iz PEN pesnik Tone Kuntner in Alenka Puhar, ena najvidnejših in najbolj aktivnih članic, ki je ne samo v Sloveniji, ampak tudi na zasedanjih Mednarodnega PEN nastopala z razmisleki o človekovih pravicah in svobodi izražanja.

Pravkar pa sem dobil sporočilo, da je zaradi vaše odločitve izstopil tudi Andrej Capuder.”

Vir: Reporter