Pahor kljub nizki volilni udeležbi verjetno že predsednik

Volilna napoved Epicentra (vir RTV SLO)

Po volitvah predsednika republike si lahko najbolj oddahnejo napovedovalci javnega mnenja. Kot kaže volilna napoved Episcentra, je za dosedanjega predsednika Boruta Pahorja glasovalo več kot 56 odstotkov volivcev, kar pomeni, da se mu rezultat praktično ne more toliko spremeniti in pasti, da bi se mu izmuznila zmaga v prvem krogu. Blizu rezultatov iz javnomnenjskih anket sta tudi dosežka najmočnejšega izzivalca Marjana Šarca in Romane Tomc. Ta je, tako glede na rezultate povolilne napovedi kot predčasnega glasovanja, zanesljivo odločila dvoboj za tretje mesto z Ljudmilo Novak. Slednja naj bi, če bo napoved obveljala, ostala pri dosežku Nove Slovenije iz leta 2014. Razmerje med kandidatkama je dva proti ena. In če je dosežek kandidatke SDS bistveno nižji od dosedanjega dometa in potenciala stranke in je v bistvu najslabši izzid za stranko na vsedržavnih volitvah vse od leta 1992, je pravi polom doživela ministrica Maja Makovec Brenčič. Njen slab odstotek je celo bistveno nižji od izplena Ljuba Sirca in Bogomirja Kovača, ki ju je LDS nekoč poslala v volilni boj, da ne bi odščipnila preveč glasov Milanu Kučanu. Tokrat kandidatura Brenčičeve verjetno ni bila mišljena kot pomoč Pahorju ali Šarcu, zato gre za hudo klofuto najmočnejši vladni stranki, nenazadnje zaradi tega, ker se lahko tako rekoč obe partnerki kititita s svojo podporo zmagovalcu.

Končno velja nekaj besed nameniti rezultatom predčasnega glasovanja. Čeprav se ti precej razlikujejo od povolilne napovedi Episcentra, je glede na volilno udeležbo moč sklepati, da Pahor zmagal v prvem krogu. Precej višji Šarčev dosežek gre na rovaš motiviranih volivcev levice, ki so z izjemo referenduma o drugem tiru vse volitve in referendume predčasne volitve obiskovali precej nadpovprečno. Prav tako gresta višja dosežka Tomčeve in Novakove verjetno v okvir večjega navala najbolj motiviranih in najjasneje opredeljenih volivcev na volišča.

Sicer pa je nizka volilna udeležba po vsem videzu najbolj koristila Andreju Šišku, saj je, če obvelja napoved, zmagovalec bitke tretjeligaških kandidatk in kandidatov.