Škilasta Gorica

Obstaja možnost, da se motim, ali pa le nisem dovolj razgledan, vendar ni bilo še človeka v zgodovini, ki bi posvetil knjigo filozofskemu premisleku o kakršnemkoli mestu. Čudno, bilo je namreč ogromno pisateljev, pesnikov, esejistov, … Beri dalje

Zmaj in strelovod

Menda so v beli Ljubljani v tamkajšnjem najbolj odličnem hramu kulture te dni na oder postavili neko posmehljivo in zlobno reč o slovenski Cerkvi. Saj razumem. To jim je dovoljeno. Kaj drugega ne. Za to so plačani. Za kaj drugega ne. A naj ob tej priložnosti pristavim svoj blogerski piskrček in podam izsek iz nekega esejčka, ki sem ga objavil v Družini leta 2007.

Ali smo Slovenci v dveh stoletjih spremenili svojo podobo?

Do nedavnega smo se Slovenci hvalili s prikupno podobo, ki jo je za časa francoske okupacije (“Ilirije oživljene”), za seboj pustil Charles Nodier, funkcionar takratne uprave, ki je zapisal: »…to ljudstvo Ilirije, tako prostodušno v svojih čustvih, tako zgledno v navadah, tako zvesto v svojih srcih in mislih, pa vendar je tako nedoraslo vsem vprašanjem, ki se tičejo prave sreče in slave narodov! To je ljudstvo brez morilcev, brez tatov, brez zlih ljudi, kjer si mogel z denarjem na dlani prepotovati vso Ilirijo. To je narod, ki smo ga šele mi Francozi morali učiti, čemu služita ključ in ključavnica…« Od takrat smo Slovenci doživeli veliko hudega., pojavljale so se naše nove podobe.