Totalitarni vrhunec

Vrhunčevi opisi povojnih pobojev so me vedno bolj spominjali na nekaj oziroma nekoga. Dolgo sem si razbijal glavo in se spomnil. Spomnil sem se na Eichmannov proces iz leta 1961 v Jeruzalemu. Eichmann sicer ni sedel v fotelju v družbi skrajno prijazne novinarke, ampak na sodni klopi, kamor so ga posadili Mosadovi agenti. A tudi on je opisoval pobijanje pisarniško uglajeno, s skrbno izbranim besednjakom.

B. Štefanič, Družina: Titoistični cesar je nag

Slovenski kazenski zakonik v 297. členu, ki sankcionira javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, grozi z dveletno zaporno kaznijo tudi tistemu, ki »zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno … Beri dalje

Jutri bo nov dan

Pravijo, da v življenju ni naključij. Kakorkoli, v roke mi je prišel izvod neke slovenske mesečne revije s konca lanskega leta, ki je bil namenjen sežigu. Ne vem, kako se je znašel v tistem zaboju in odkod se je vzel. Prelistal sem ga. Nič posebnega, le ob koncu, na strani 30, me je pritegnil spominski zapis za pokojnim Mitjo Ribičičem – Cirilom. Po njegovi smrti, ob koncu lanskega novembra, jih nisem zasledil prav veliko.