Zmagoslavje in umiranje v moskovski bolnici

Kontroverzna osebnost, eden vodilnih v organizaciji, ki je poslala v smrt milijone nedolžnih, je uspel preživeti stalinske čistke in dočakal 65 let (spokorjen?) v udobnem moskovskem stanovanju. Pozabljen v širši ruski javnosti ostaja Tučkov ena ključnih, a zagonetnih osebnosti v zgodovini Ruske cerkve 20. stoletja. Na podmoskovski dači je kot upokojenec vnukom pogosto govoril: “Imam se česa spominjati”.

Ob obletnici poleta prvega človeka v vesolje

12. april 1961 – ta dan pred 53 leti je ves svet presenečeno prebiral poročilo sovjetske tiskovne agencije Tass, ki je oznanila “veliko zmago sovjetske znanosti in celotnega socialističnega sistema”. Prvi človek Jurij Gagarin je poletel v vesolje, obkrožil zemljo in se srečno vrnil. Če bi šlo kaj narobe, bi Tass molčal in svet bi morda slišal le kaka “zlohotna ugibanja iz krogov zahodnega imperializma”.

V vesolju ni videl Boga!

Ruski častnik, vojaški pilot, novinar, kozmonavt in heroj Sovjetske zveze Jurij Aleksejevič Gagarin naj bi, ko je zapuščal Zemljino ozračje rekel:«Hodil sem po vesolju, a tam nisem videl Boga!« Zemljo je uspešno obkrožil 12. aprila … Beri dalje