Janko Krištof v Krstu pri Savici

Recital Janka Krištofa Krst pri Savici v Antonovem domu na Viču

Janko Krištof v Krstu pri SaviciŽupnija Vič, Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev v Ljubljani so 9. oktobra v Antonovem domu na Tržaški cesti na Viču organizirali recital »Krst pri Savici« Franceta Prešerna. Recital-predstavo sta odigrala dekan Janko Krištof iz Bilčovsa na avstrijskem Koroškem in pianist Tonč Feinig iz Sveč v Rožni dolini. Režiser predstave je Aleksander Tolmajer.

Dekan boroveljske dekanije in predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Krištof je že dolgo poznan po svojih predstavah na različne teme predvsem z njegovega duhovnega področja pa tudi iz čisto slovenskega literarnega področja. Tako je med dosedanjimi osmimi predstavami, da jih omenim samo nekaj, imel zadnjo lansko predstavo Njegovo obličje – to so bila besedila evangelijev, predstavo Prerok – na besedila Jeremija, Izaija in Ezekijela, pa tudi na besedila našega pesnika Franceta Prešerna, A.M. Slomška, apostola Pavla in drugih.

Krščansko kulturno zvezo ni potrebno posebej predstavljati, saj že nekaj desetletij deluje na avstrijskem Koroškem in skrbi za široko ponudbo kulturnih dogodkov po vsej južni Koroški. Njen predsednik Janko Krištof jo neutrudno vodi, saj ne mine teden, da ne bi organizirali kak kulturni dogodek po koroških vaseh in mestih.  Tudi Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva že skoraj dve desetletji sodeluje z njo, zlasti z organizacijo Koroških kulturnih dnevov v Ljubljani, ki potekajo od leta 2004. Tudi letos smo jih organizirali in gospod Krištof je na zaključku letošnjih 16. Koroških kulturnih dnevov meseca aprila v Cankarjevem domu pozdravil navzoče in čestital podpisanemu za njegov okrogli jubilej.

Tonč FEINIG

Poklicni pianist Tonč Feinig izhaja iz znane sveške družine. Že oče Toni je bil odličen pevec, zborovodja in deželni šolski inšpektor, mama Malka je bila duša sveškega kulturnega društva Kočna in je skrbela za sveški oddelek slovenske Glasbene šole, otroci Tatjana, pianist Tonč, organist Andrej in pedagoginja Lucija pa vsi zelo intenzivno sodelujejo v kulturnem delovanju koroških Slovencev.

Za uvod recitala je Tonč Feinig zelo vehementno na pozitivu nakazal poznano, že skoraj ponarodelo temo Prešernove epsko-lirske pesnitve Krst pri Savici, katerega, vsaj del, pozna vsak Slovenec. Krištof je zamaknjeno z veliko mero dramatičnosti v skoraj polni dvorani Antonovega doma pripovedoval o pokristjanjevanju Karantancev, o poganih Črtomiru in Bogomili ter o Valjhunu, ki nasilno širi novo vero. Pri tem je uporabil nekaj odrskih rekvizitov za bolj dinamično predstavitev pripovedovanja in zlasti zanimivo je bilo prelivanje vode iz vrča v vrč, kar je nakazovalo šumenje slapa Savice v Bohinju. V odmorih in tudi s kratkimi glasbenimi vložki med pripovedovanjem je Feinig z glasbo podpiral dramatičnost Krištofovega nastopa. Poslušalci smo njegovi interpretaciji napeto sledili, zlasti ker nas je Krištof z vživetostjo v tedanje življenje Slovencev docela prepričal. Dekanu Krištofu in glasbeniku Feinigu smo se zahvalili z dolgotrajnim aplavzom.

V imenu Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva (DSAP) sem se zahvalil obema izvajalcema za vrhunsko predstavo, viškemu župniku p. Pepiju Lebrehtu za gostoljubje, predsedniku Kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janezu Stergarju za pomoč in sofinanciranje, dr. Dragu Čeparju in vsem prisotnim župnikom pa za reklamo in promocijo uspešnega recitala.