Cvetoči travniki pod cerkvico na Jamniku so prejeli prvo mesto na tekmovanju čebelarske fotografije v Montpellieru (Francija)

Čebele so nam lahko zgled domoljubja

Cvetoči travniki pod cerkvico na Jamniku so prejeli prvo mesto na tekmovanju čebelarske fotografije v Montpellieru (Francija)
Cvetoči travniki pod cerkvico na Jamniku so prejeli prvo mesto na tekmovanju čebelarske fotografije v Montpellieru (Francija)

Intervju Jožeta Možine s Francem Šivicem v nedeljo 20. 5. 2018 ob 21. 20 na 1. programu TVS

Gost v nedeljskem intervjuju bo priznan čebelar, fotograf, domoljub in svetovljan Franc Šivic, izhodišče za njun pogovor pa bodo čebele, kot sopotnice in vzornice človeka – zlasti slovenskega. Franc Šivic, ki je tudi odličen fotograf s številnimi nagradami na mednarodnih tekmovanjih, nam bo predstavil svet čebel, ki so simbol blagostanja tudi nositeljice nauka – da gre pot do medu preko trdega dela. Šivic, ki govori več tujih jezikov,  s fotografijami in strokovni članki velikokrat gostuje v uglednih tujih revijah in je med najbolj zaslužnimi, da se ugled Slovenije, kot dežele čebelarjev v svetu krepi. Prav 20. maj, rojstni dan Antona Janše, prvega čebelarskega učitelja na svetu, je letos prvič svetovni dan čebel. Janšo je takrat na Dunaj povabila cesarica Marija Terezija, na Slovenskem pa je umno čebelarjenje širil predvsem duhovnik Peter Pavel Glavar.

Franc Šivic je tudi začetnik čebelarskega turizma v Sloveniji, k njemu prihajajo skupine iz cele Evrope. Prav tako pa je aktiven na področju apiterapije in je med najboljšimi poznavalci zdravilnih učinkov čebel in čebeljih proizvodov. Čebele za katere se le v slovenščini uporablja izraz, da umrejo in ne poginejo, so za Šivica način življenja. Čebelarji so prav zaradi čebel manj izpostavljeni številnim boleznim in tudi duševno zdravi ljudje. Šivic čebele občuduje zaradi marljivosti, organiziranosti in čistoče. Zanj pa so tudi vzor navezanosti na svoj dom oz. panj, saj ga brezkompromisno branijo pred vsiljivci. V oddaji bodo prikazane nekatere najbolj zanimive fotografije iz čebeljega sveta, posebej našo avtohtono vrsto čebel – kranjsko sivko, ki je zaradi pridnosti in mirnosti druga najbolj razširjena vrsta čebel na svetu. Zaradi čebeljega zajedavca – varoje – se je čebelarjenje v zadnjih 40 letih v Evropi bistveno spremenilo, divjih čebel, ki bi med hranile v gozdnih duplinah ni več, pač pa je Franc Šivic, lovu na divji med prisostvoval na Madagaskarju in o tem pripravil foto reportažo…

 

Roj ali česa se ni dobro učiti od čebelic

Je Janšo dal zapreti Kučan? Ne, Kučan ni dal zapreti Janše. V to sem prepričan. Enako sem prepričan, da je Janša po krivici zaprt. Krivca za Janševo zaprtje ne iščem v prvi vrsti v posameznikih niti ne v domnevnem natančnem načrtu domnevne udbomafije (čeprav vem, da so ljudje bivšega SDVja med nami). Krivca bolj vidim v inteligenci roja.

Čas rojenja

Na Matkovem nad Matkovim kotom na Solčavskem smo ujeli čebelarja Klemna Matka pri “ogrebanju” roja čebel. Čebele so se lepo vrnile kot nova družina – nazaj v stari čebelnjak, a v nov panj. Konkurenca nove … Beri dalje

Nevoščljivost mori pikajoče “ljubice”

Janko Pislak je legenda slovenskega čebelarstva. Je pravzaprav edini naš pravi čebelarski podjetnik, saj skupaj s sodelavci in družino obvladuje kar 2.600 panjev, kar je za slovenske razmere fenomenalno. Čebelarji z nekaj 100 panji so … Beri dalje