Odziv na parado ponosa v Sofiji

V Sofiji je konec junija potekala Parada ponosa, ki jo je s skupno izjavo podprlo dvanajst veleposlanikov ter številne tuje nevladne organizacije. Izjavo s katero so izrazili svojo podporo homoseksualnim organizacijam in njihovi politični agendi so podpisali ameriški, argentinski, belgijski, britanski, danski, nemški, finski, francoski, nizozemski, norveški in srbski veleposlanik. Ameriško in nizozemsko veleposlaništvo sta dogodek finančno podprla, ameriški in britanski veleposlanik pa sta se ga tudi udeležila.

Kljub veliki reklami in številnim dogodkom, ki so bili organizirani pred samo Parado ponosa, se je osrednjega dogodka po podatkih medijev udeležilo zgolj 2000 ljudi, kot poročajo predstavniki nekaterih nevladnih organizacij, ki so paradi nasprotovali, pa naj jih ne bi bilo več kot 700. Prevladovali so tujci, zaposleni na veleposlaništvih ter mladi.

Dogodek je močno razburil tamkajšnjo javnost, saj večina Bolgarov ne podpira istospolnih porok. V izraz nestrinjanja z ravnanjem veleposlanikov so predstavniki dvajsetih vodilnih civilno-družbenih gibanj in nevladnih organizacij poslali pismo tistim veleposlanikom, ki so parado podprli. V pismu so izrazili svojo ogorčenost nad tem, da veleposlaniki posegajo v notranje zadeve Bolgarije, ki niso v njihovi pristojnosti in tako posredno podpirajo homoseksualne aktiviste v njihovi borbi za več pravic. S pismom so veleposlanike opozorili, da bolgarska ustava definira družino kot skupnost moškega in ženske ter jih pozvali naj se v prihodnosti ne opredeljujejo do vprašanj, ki zadevajo družino, kulturo in spolno izobraževanje mladih.

Monika Novak

Foto: b92