Odbor 2014: Vlak prihodnosti počasi uhaja

Foto: Odbor 2014.
Foto: Odbor 2014.

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin se zavzema za reformo slovenskega pravosodja- za javnost oz. transparentnost sojenja ter osebno odgovornost sodnikov in tožilcev za njihovo delo. Vse to je samoumevno v demokratičnih državah, v Sloveniji pa je bilo do pred kratkim celo prepovedana tema, o kateri se v javnosti ni smelo govoriti. Profesor dr. Lovro Šturm je na podlagi analiz sodb Ustavnega sodišča prišel do spoznanja, da so slovenska sodišča v zadnjih desetih letih vsaj v 442 primerih kršila Ustavo RS in človekove pravice ter temeljne svoboščine. Poleg ugotovitve Varuhinje človekovih pravic iz katere je jasno razvidno, da narašča število državljanov, ki so jim bile v sodnih postopkih kršene človekove pravice, je posebej pereča aktualna ugotovitev Evropske komisije, iz katere je razvidno, da se Slovenija na podlagi neodvisnosti sodstva uvršča na nezavidljivo 24. mesto med vsemi državami članicami EU. Po besedah dr. Boštjana M. Zupančiča “slovensko sodstvo postaja bolj učinkovito pri reševanju manj pomembnih zadev, medtem pa je stanje na področju obravnave gospodarstva kriminala in korupcije porazno.«

“Dokler se situacija v sodstvu ne izboljša, dokler tam vladajo sodniške elite iz nekih drugih, mračnih in totalitarnih časov, tudi napredka naše družbe ne bo in se bomo še vedno vrteli v začaranem krogu brez izhoda v neko svetlejšo bodočnost” je v svojem govoru opozoril David Tasić. Izrazil je prepričanje, da bo število kritičnih in ozaveščenih državljanov vztrajno raslo, navkljub vsej politični propagandi dominantnih medijev, ki pod preprogo skrivajo resnične probleme naše družbe in se najpogosteje ukvarjajo z obrobnimi in nebistvenimi temami, zato da preusmerijo pozornost od tistih zares vsebinskih in za našo družbo usodnih tem. Seveda, prav dominantni mediji so tudi eden izmed ključnih problemov in rak rana naše družbe. In ni čudno, da so dosledno ignorirali delo odbora 2014, da so zavestno spregledali vaše vsakodnevno zbiranje pred sodiščem in poskušali utišati vsak glas razuma, ki je opozarjal na očitno kršenje človekovih in državljanskih pravic v primeru Patria.

Ker nam po besedah Tasiča vlak prihodnosti, v katerem se peljejo drugi evropski narodi, počasi uhaja in obstaja nevarnost, da obtičimo na neki, civilizacijsko gledano, zakotni postaji, je nujno nadaljevanje s protesti, na katerih se borimo za politično svobodo, človeško dostojanstvo, človekove pravice, za demokracijo in druge vrednote naše osamosvojitve. Odbor 2014 vas v skladu s soglasno sprejetimi sklepi na 2. Skupščini Odbora 2014 vabi, da se v čim večjem številu udeležite shoda Za vladavino prava, ki bo potekal danes, 1. aprila 2015, ob 17.00, pred Vrhovnim sodiščem. Na shodu nas bodo nagovorili: Nada Brinovšek, Ivan Kukar in Jure Ferjan.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


Odbor 2014