Odbor 2014: Velikih del ne opravimo z močjo, temveč z vztrajnostjo

Foto: Odbor 2014.
Foto: Odbor 2014.

Prejšnjo sredo je bil javnosti predstavljen zbornik Upanje – Pravica – Svoboda, kjer so zbrani govori in fotografije protestov Odbora 2014, in sicer od 20. junija do 15. oktobra 2014. Torej od dneva, ko je moral junak slovenske osamosvojitve, nekdanji premier in prvak opozicije Janez Janša na prestajanje krivične sodbe, do dneva, ko mu je večina v državnem zboru protiustavno odvzela poslanski mandat, ki so mu ga podelili volivci. Ob vsem tem pa je vzklilo seme najširšega civilnodružbenega gibanja, odkar smo Slovenci postali nacija. Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014 svoj navdih črpa iz časov boja Slovencev za demokracijo, za zlom takratnega totalitarnega komunističnega primeža.

Na javni predstavitvi zbornika je spregovoril tudi eden izmed urednikov zbornika in predsednik Skupščine Odbora 2014 Aleš Primc, ki je izpostavil, da Vlada Republike Slovenije ni upoštevala soglasno sprejeto 4. točko sklepov 2. Skupščine Odbora 2014, ki pravi, da Odbor 2014 od Vlade Republike Slovenije pričakuje, da bo čimprej pripravila predloge zakonov, ki bodo uzakonili vse predloge, ki so bili sprejeti na 2. Skupščini. Na zasedanju Skupščine je bila sprejeta odločitev, da v kolikor teh predlogov ne bo v roku enega meseca, jih bo pripravil Odbor 2014 in s podpisi državljank in državljanov vložil v zakonodajni postopek. Ta časovni rok se je že iztekel, zato, kot je povedal Aleš Primc, čaka Odbor 2014 priprava konkretnih zakonskih predlogov, ki bodo zagotovili večjo javnost, preglednost in odgovornost slovenskega pravosodja. Odbor 2014 si bo za pripravo zakonskih predlogov vzel 2 meseca časa, le-te pa bomo dali v javno razpravo in nato pričeli z zbiranjem podpisov državljank in državljanov za vložitev teh predlogov v zakonodajni postopek.

Odbor 2014 si želi, da bi Slovenija krenila na pot normalnosti, kar bi posledično pomenilo, da bi spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ne glede na raso, spol, vero in politično prepričanje, predstavljalo konstantno prakso in bi bilo samo po sebi samoumevno. Zato vas v skladu s soglasno sprejetimi sklepi na 2. Skupščini Odbora 2014 vabimo, da se v čim večjem številu udeležite shoda Za vladavino prava, ki bo potekal danes, 21. januarja 2015, ob 17.00, pred simbolom krivice – Vrhovnim sodiščem. Na shodu nas bodo nagovorili: Aleš Hojs, mag. Marjan Hribar, Roman Leljak in dr. Vasko Simoniti.

Odbor 2014

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.