Odbor 2014: Slovenija mora kreniti na pot normalnosti

odbor 2014Slovenci in Slovenke si zaslužimo in želimo pravično, demokratično in ekonomsko uspešno državo. Državo kjer velja vladavina prava in kjer se spoštujejo človekove pravice. Mag. Andrej Šircelj je v svojem govoru opozoril, da smo v primerjavi z državami EU država z 42 sodniki na 100.000 prebivalcev. 23 od 27 evropskih držav ima manj kot 30 sodnikov na 100.000 sodnikov. Zakaj toliko? Ali so zato odločitve sodišč boljše, pravičnejše, ali sodijo hitreje? Podatki kažejo da ne. Zakaj je tako? Ker nismo izvedli temeljitih reform v državi: v šolstvu, ekonomiji, sodstvu… Ali pa so bile spremembe slabe ali zgrešene. Smo ena redkih postkomunističnih držav, ki ni izvedla vseh potrebnih sprememb. Odpori so bili in so preveliki.

Odbor 2014 je nastal zaradi krivičnega, političnega, nezakonitega in protiustavnega procesa proti Janezu Janši, vendar njegovi cilji presegajo ta konkreten primer. V Odboru obstaja zavedanje, da je potrebno doseči spremembe, ki bodo slovenskemu pravosodju, sodnikom in tožilcem omogočile, da bomo državljanke in državljani lahko začeli zaupati temu sistemu, ki ima v rokah naše življenjske usode. Želimo, da bi Slovenija krenila na pot normalnosti, kar bi posledično pomenilo, da bi spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ne glede na raso, spol, vero in politično prepričanje, predstavljalo konstantno prakso in bi bilo samo po sebi samoumevno.

Odbor 2014 se aktivno zavzema za uresničitev svojih zastavljenih ciljev, zato vas vljudno vabimo, da se v čim večjem številu udeležite shoda Za vladavino prava, ki bo potekal danes, 22. oktobra 2015, ob 17.00, pred Vrhovnim sodiščem RS. Na shodu nas bodo nagovorili: Bojan Podkrajšek, Radovan Cerjak in Aleš Primc.

Odbor 2014