Odbor 2014: Reforma sodstva za stabilnost demokratičnega sistema

odbor 2014Slovenijo še vedno pesti velika stopnja nezaupanja državljanov in državljank v slovensko pravosodje. Senco na delovanje sodstva meče tudi dejstvo, da javnost v praksi do konkretnih podatkov o odprtih disciplinskih postopkih in nekaterih drugih, za integriteto pomembnih informacij, nima neposrednega dostopa. Zaupanje v institucije pravne države pa je pomemben dejavnik stabilnosti demokratičnega sistema, brez katerega sodobna, demokratična zahodnoevropska ne more funkcionalno delovati.

Odbor 2014 želi spodbuditi sodnice in sodnike, tožilke in tožilce, da odgovorno opravljajo svoje delo, hkrati pa tudi, da se sami kritično opredelijo do kolegic in kolegov, ki delajo krivice ter mečejo senco na celoten njihov ceh. Sodelovanje civilne družbe in pravniških stanovskih organizacij Odbor 2014 vidi kot pravo pot reforme pravosodja, ki posledično lahko privede do vzpostavitve zaupanja v ta sistem. S tem, ko dobre sodnice in sodniki ter tožilke in tožilci ščitijo kolegice in kolege, ki delajo slabo, ne izražajo stanovske solidarnosti, ampak zgolj dajejo potuho tistim, ki na njih vse mečejo slabo luč. Čas bi že bil, da bi se ta lažna solidarnost končala, saj imajo koristi samo slabe sodnice in sodniki ter tožilke in tožilci, vsi drugi pa le škodo.

Zato vas Odbor 2014 vljudno vabi, da se v čim večjem številu udeležite shoda Za vladavino prava, ki bo potekal danes, 24. septembra 2015, ob 17.00, pred Vrhovnim sodiščem RS. Na shodu nas bodo nagovorili: Simon Kravanja, Gorazd Pučnik in Aleš Primc.

Odbor 2014