Odbor 2014: Predsednik Sodnega sveta napovedal odstop

Janez VlajOdbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014 je na 3. Skupščini med drugim tudi zahteval odstop predsednika Sodnega sveta dr. Janeza Vlaja. Sodni svet pod njegovim vodstvom namreč ob tem, da so bile človekove pravice v zadnjih 15 letih kršene v več kot 600 sodnih procesih, iz tega razloga ni zahteval razrešitve niti enega sodnika. In to kljub temu, da je predlaganje razrešitve sodnikov, ki kršijo Ustavo, ena temeljnih nalog Sodnega sveta, ki mu jih nalaga neposredno Ustava Republike Slovenije.

Ob razpravi o dr. Aniti Dolinšek, glavni odvetnici poslov povezanih s TEŠ6, sedaj pa kandidatki za višjo sodnico v Celju, je Vlaj med drugim povedal, da se je nazadnje zgodil primer v zgodnjih 90. letih, ko Državni zbor ni izvolil predlagane kandidatke na mesto vrhovne sodnice, to pa je imelo za posledico odstop tedanjega prvega predsednika Sodnega sveta. Po njegovih besedah se bo to leta 2015, glede na izid glasovanja v mandatno-volilni komisiji, zgodilo drugič. Imenovanje dr. Anite Dolinšek za višjo sodnico, kar sta predlagala Janez Vlaj in Sodni svet, na glasovanju ni podprl niti en sam poslanec oz. poslanka. Tako je na seji Državnega zbora 30.1.2015 Janez Vlaj, predsednik Sodnega sveta, kot prvi visok pravosodni funkcionar napovedal svoj odstop. Seveda pa bo v kratkem jasno ali bo dr. Janez Vlaj držal besedo in odstopil. Enako pa bi moral storiti celoten Sodni svet, ki je skupaj s svojim predsednikom najbolj odgovoren za slabo stanje v sodstvu.

Institucije v moderni demokratični državi morajo zbujati v ljudeh, v imenu katerih delujejo in v imenu katerih delijo pravico, prepričanje, da delujejo v njihov prid, zato vas vabimo, da se v čim večjem številu udeležite shoda Za vladavino prava, ki bo potekal v sredo, 4. februarja 2015, ob 17.00, pred Vrhovnim sodiščem.

Odbor 2014

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.