Odbor 2014: Danes je 81. dan

Foto: Odbor 2014.
Foto: Odbor 2014.

Slovenijo dandanes pesti velika stopnja nezaupanja državljanov in državljank v slovensko pravosodje. Senco na delovanje sodstva meče tudi dejstvo, da javnost v praksi do konkretnih podatkov o odprtih disciplinskih postopkih in nekaterih drugih, za integriteto pomembnih informacij, nima neposrednega dostopa. Zaupanje v institucije pravne države pa je pomemben dejavnik stabilnosti demokratičnega sistema, brez katerega sodobna, demokratična zahodnoevropska ne more funkcionalno delovati.

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014, ki je 20. 6. 2014 nastal zaradi krivičnega, političnega, nezakonitega in protiustavnega procesa proti Janezu Janši, je zaradi vsakodnevnih novih razkritij množičnih kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin v slovenskem pravosodju razširil svojo poslanstvo. Sedaj se zavzema tudi za celovito reformo slovenskega pravosodja. Eden izmed ciljev Odbora 2014 je doseči dovzetnost za utemeljeno kritiko, dejansko odprtost in transparentnost sojenja ter osebno odgovornost sodnikov in tožilcev za njihovo delo. Vse to je samoumevno v demokratičnih državah, kot pa vemo je bilo to v Sloveniji celo prepovedana tema, o kateri se v javnosti ni smelo govoriti. Odbor 2014 je s svojim delovanjem to že spremenil in spodbudil široko javno razpravo o teh vprašanjih. Vsekakor pa je sedaj potrebno doseči še spremembe, ki bodo omogočile oblikovanje pravosodnega sistema, kateremu bodo državljani in državljanke lahko zaupali.

Odbor 2014 z vsakodnevnimi shodi pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani na miren, kulturen in dostojanstven način sporoča, da so v slovenskem pravosodju nujno potrebne spremembe, brez katerih ni mogoč izhod iz vsesplošne gospodarske in socialne krize. Vendar krivic ne dela samo Vrhovno sodišče v Ljubljani, ampak sodnice in sodniki po vsej državi. To je v svoji analizi sodb Ustavnega sodišča ugotovil dr. Lovro Šturm, ki je prišel do ugotovitve, da so slovenska sodišča v zadnjih desetih letih kar v 442 primerih kršila Ustavo RS in človekove pravice ter temeljne svoboščine. Po podatkih Evropskega sodišča za človekove pravice so slovenska sodišča ravnala napačno v vsaj 300 primerih. Iz letnega poročila Varuhinje človekovih pravic pa je razvidno tudi, da narašča število državljanov, ki menijo, da so jim bile v sodnih postopkih kršene človekove pravice. V 7,4% primerov se pritožbe smatrajo kot popolnoma upravičene. Odbor 2014 s shodi želi spodbuditi sodnice in sodnike, tožilke in tožilce, da odgovorno opravljajo svoje delo, hkrati pa tudi, da se sami kritično opredelijo do kolegic in kolegov, ki delajo krivice ter mečejo senco na celoten njihov ceh. Sodelovanje civilne družbe in pravniških stanovskih organizacij Odbor 2014 vidi kot pravo pot reforme pravosodja, ki posledično lahko privede do vzpostavitve zaupanja v ta sistem. S tem, ko dobre sodnice in sodniki ter tožilke in tožilci ščitijo kolegice in kolege, ki delajo slabo, ne izražajo stanovske solidarnosti, ampak zgolj dajejo potuho tistim, ki na njih vse mečejo slabo luč. Čas bi že bil, da bi se ta lažna solidarnost končala, saj imajo koristi samo slabe sodnice in sodniki ter tožilke in tožilci, vsi drugi pa le škodo.

Prizadevanje Odbora 2014 je usmerjeno k temu, da resnica in pravica pridobita domovinsko pravico v Sloveniji, le to pa je mogoče doseči le na miren, kulturen in dostojanstven način. Vsakodnevni shodi potekajo na visoki kulturni ravni, so neposredni in prežeti z miroljubnostjo ter odločenostjo, da ne odnehamo, dokler ne dosežemo sprememb. Danes Odbor 2014 predstavlja največje gibanje za človekove pravice po Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin leta 1988. V Odboru in na njegovih vsakodnevnih shodih za svobodo in pravičnost sodelujejo heterogene skupine ljudi, ki si vsakodnevno prizadevajo za spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Do sedaj je dejavnosti Odbora 2014 javno podprlo že več kot 2.500 državljanov, številka podpornikov pa vsak dan raste. Na vseh aktivnostih Odbora 2014 je do sedaj sodelovalo več kot 40 tisoč ljudi in več kot 200 različnih govorcev. Odbor 2014 pa bo s svojimi aktivnostmi vztrajal vse dokler ne bodo uresničeni vsi zastavljeni cilji, pri čemer je spremembe v slovenskem pravosodju mogoče doseči miroljubno in potrpežljivo z uporabo z Ustavo zagotovljenih pravic javnega govora, zbiranja in delovanja.

Zato vas danes vabimo, da se nam ob 17.00 pridružite v 11 slovenskih mestih, na enajstih shodih Za vladavino prava.

Odbor 2014

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.