O rudarski dediščini in tudi o srečanju s Hudo jamo

Franci Brinovec foto: Igor Gošte

Naš sogovornik Franci Brinovec, rudar in rudarski inženir prihaja iz zagorske rudarske družine, zato ne čudi, da sta se oba z bratom odločila za rudarski poklic. Franci se je po končanem usmerjenem izobraževanju zaposlil v rudniku Zagorje, kjer je šel skozi različna dela.

V oddaji se mu je spomin vrnil na trenutek, ko se je država odločila, da bo za vedno zaprla najprej zagorske, kasneje pa še vse preostale slovenske rudnike rjavega premoga. Spominja se tudi minut, ko se je po koncu rudarskih zapiralnih del v Zagorju še zadnjič iz jame na površje popeljal po jašku Vine: „Takrat smo vedeli, da se v jame pod Zagorjem ne bomo nikoli več spustili, in da se je pridobivanje premoga v naših koncih za vedno končalo.”

Do konca svoje bogate rudarske poklicne poti, ko se je srečal tudi s smrtno nesrečo kolega rudarja, je opravljal različna dela. V tem času je postal tudi inženir rudarstva. Zadnja tri leta med leti 2008 in 2011 je sodeloval pri izkopu in iznosu smrtnih ostankov izvensodno pobitih po drugi svetovni vojni v Barbarinem rovu v Hudi jami. Takrat so rudarji izvedli odkop in iznos posmrtnih ostankov iz jaška 1 v kostnico.

Franci Brinovec je bil pred petimi leti, ko je zaključil rudarsko kariero, med ustanovnimi člani Rudarskega, muzejskega in etnološkega društva Srečno Zagorje, ki skrbi za ohranjanje bogate rudarske dediščine v Zagorju. Tako nam je v oddaji podrobno opisal pestro rudarsko učno pot, ki pohodnike popelje po pomembnih pomnikih rudarstva.

Predlagamo, da si vzamete čas in prisluhnete pripovedi Francija Brinovca, ki je odličen poznavalec rudarske dediščine. Prepričani smo, da boste spoznali veliko bolj ali manj znanih in že celo nekoliko pozabljenih informacij naše bogate rudarske preteklosti. To pa je tudi prvi namen naših oddaj. SREČNO.