Nevaren poskus rušenja avtoritete vlade v najbolj usodnem času za Slovenijo

PREJELI SMO. Preganja Hrastarjeva, sodila pa bo kar Zalarjeva.

Po pozivu podpornika Jankovićeve Pozitivne Slovenije Lojzeta Udeta in tvorca komunistične represivne zakonodaje Ljuba Bavcona, da je potrebno zaščititi nekdanjo tožilko Zobec Hrastarjevo, se zloraba tožilstva in pravosodja očitno nadaljuje. Namesto, da bi tožilstvo preganjalo Zobec Hrastarjevo, ker je v obtožnem predlogu navedla neresnično dejstvo, sedaj preganjajo tiste, ki so na to opozorili.

8.9.2005 je namreč Marija Črnkovič Badovinac poslala osnutek elektronskega sporočila svojemu možu Ivanu, v katerem je je omenjeno sklicevanje na takratnega predsednika vlade. Vendar ta osnutek sporočila nikoli ni bil potrjen in poslan iz podjetja Rotis, kar je pokazala tako preiskava kot tudi dosedanje zaslišanje prič v kazenski zadevi Patria. V kazenski ovadbi, z dne 4.8.2010, policija na strani 28 zapiše, da gre za osnutek elektronskega pisma, ki ga je Marija Črnkovič Badovinac poslala samo svojemu možu. V obtožnem predlogu, z dne 6.8.2010 pa tožilka Zobec Hrastarjeva na strani 70 zapiše, da je Marija Črnkovič Badovinac to sporočilo poslala avstrijskemu lobistu za Patrio Wolfgangu Riedlu, kar naj bi bil dokaz, da je bil predsednik vlade seznanjen z izbiro lokalnega zastopnika za Patrio.

Na podlagi primerjave obtožnega predloga in poročila o policijski preiskavi je predsednik SDS Janez Janša preko svojega odvetnika junija lani kazensko ovadil tožilko Zobec Hrastarjevo, ker je v obtožnem predlogu zoper njega navedla neresnično dejstvo. Ovadba je bila zavrnjena, tožilka Branka Zobec Hrastar pa je nato pri Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, dne 18.9.2011 podala predlog za pregon Janeza Janše in njegovega odvetnika, ker naj bi jo s temi trditvami v kazenski ovadbi razžalila. Okrožna državna tožilka Petra Vugrinec je želji Zobec Hrastarjeve ugodila in zoper Janeza Janšo in njegovega odvetnika vložila neposredno obtožnico.

Kazenski pregon tistih, ki so na tožilkin konstrukt v aferi Patria opozorili, je grozljiv akt zastraševanja. S seboj prinaša sporočilo, ki določeno kasto ljudi v Sloveniji postavlja izven nadzora, pa tudi nad zakon in ustavo, njihovim žrtvam pa odreka vsako možnost pravne obrambe. Sporočilo obtožnice za širšo slovensko javnost se glasi: “Tožilka ima prav tudi takrat, kadar laže. Tožilka Hrastarjeva ni ravnala narobe, ko je potvorila dejstva iz predkazenske preiskave. Delamo lahko, kar se nam zahoče. Če se boste temu uprli, boste dodatno kaznovani!”

Strašljivost te poteze je še toliko večja, ker je tožilstvo z dejstvi iz obtožnice ponovno prej seznanilo izbrani medij, tokrat časnik Delo, kot pa stranke v postopku. Gre ponovno za težko zlorabo tožilstva in instrumentalizacijo organov pravne države v politične namene. Da bo farsa še večja, bo predsedniku SDS v primeru, če bo obtožnica postala pravnomočna, odločala sodnica, ki je žena visokega funckionarja stranke LDS in nekdanjega ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Tako bo vse ostalo v politični družini. Preganja Hrastarjeva, sodila pa bo kar Zalarjeva. Preseneča tudi hitrost, s katero je tožilstvo vložilo obtožnico. Prej kot v 6 mesecih. Hkrati pa to isto tožilstvo prav tako v zadevi Patria še vedno ni končalo postopka zoper Magnusa Berglunda, čeprav je bil začet že daljnjega leta 2008. Tu pa so si vzeli na tožilstvu kar osemkrat več časa, postopek pa je še vedno brez obtožbe. Podobno dolgo se brez odločitev vleče na slovenskih tožilstvih še na tisoče kazenskih zadev in postopkov zoper hude primere gospodarskega kriminala, ki so slovenske davkoplačevalce oškodovali za desetine milijonov evrov ter spravili na cesto na tisoče delavcev. Vrana vrani pač ne izkljuje oči.

Foto: Pozareport