Nesrečna judovska vila: kamen spotike ponosnih dedičev revolucije

Ponosni dediči komunistov Foto: Twitter

V zadnjem času veliko prahu dviguje Moskovičeva vila na Levstikovi ulici v Ljubljani, ki je pred desetletji pripadala judovski družini Moskovič, zatem pa bila prodana v sumljivih okoliščinah. V skladu z revolucionarnim pravom je bilo morda vse legalno, a vemo, kako so se v tistem času odkupovale nepremičnine in pod kakšnimi pogoji. O tem, kako natanko je vila naposled pristala v rokah Socialnih demokratov, je bilo že veliko napisanega. Nas je tokrat zanimal predvsem simboličen pomen nepremičnine in razvoj situacije v prihodnje, saj sta interes zanjo že pokazali tako slovenska kot tudi evropska judovska skupnost.

Vinko Vasle: Fajonova očitno ne dojema razsežnosti zgodbe o judovski vili

Postala je celo sredstvo za medsebojno obračunavanje med Tanjo Fajon in srbskim državnim vodstvom, medtem ko je v slovenskem političnem prostoru že dolgo vir zanimanja in nesoglasij. In tu so navsezadnje še mnoge druge judovske nepremičnine, ki so bile skupnosti prisilno odvzete z nacionalizacijo. Posebej pa gre izpostaviti nesrečno zgodbo o zaplenjeni in porušeni sinagogi v Murski Soboti, kjer je zatem zrasel stanovanjski blok. Izgovarjanje na antifašizem, kot to počnejo Socialni demokrati, verjetno ne bo dovolj. Zato smo v luči teh dogodkov, za mnenje povprašali uglednega novinarja Vinka Vasleta.

»Ona je sedaj ujeta v neko zgodbo, iz katere ne more kar tako enostavno uiti/oditi. Ob tem ne gre pozabiti tudi njenega arogantnega odgovora mednarodni judovski skupnosti …,« je uvodoma dejal priznani novinar Vasle. V primeru judovske vile, v kateri domuje stranka SD, bo prišlo do odpiranja zgodovine. Ne smemo si delati utvar, verjetno pa si jih dela Fajonova ali pa ne pozna zgodovine: komunisti z Judi niso ravnali popolnoma nič drugače, kot so z njimi ravnali Nemci, s tem da zanje niso imeli koncentracijskih taborišč, se je pa zgodilo ravno nasprotno.

Nacisti so Jude internirali, komunisti pa so kradli njihovo premoženje

Nekateri Judje, ki so se vrnili iz teh taborišč, so bili osumljeni sodelovanja z gestapom v Auschwitzu, Dachauu itd. in so jim na tej osnovi prav tako jemali premoženje. »Takšne zgodbe poznamo zlasti iz Prekmurja, kjer je bila ta skupnost močna. Iz zgodbe o vili na Levstikovi se ne more tako enostavno izviti.« Gre za mednarodno dimenzijo problema.

Moskovičeva vila namreč ni pripadala v Kočevskem Rogu umorjeni slovenski meščanski družini, marveč judovski družini, pokončani v Auschwitzu!

Gre za mednarodno dimenzijo problema. Za judovsko skupnost so takšne simbolične zgodbe in takšni simbolični primeri ter simbolične zgradbe izjemnega pomena. Ne le za slovensko, ampak tudi za mednarodno. Gre za več kot simbolno pripoved o holokavstu, zato tega ne bodo spustili iz rok. »Garantiram vam, da ne bodo,« je bil še jasen Vasle. Judje bodo na tem planetu dlje časa kot komunisti, imajo čas. »V mednarodnem smislu so se na tej vili ponosni dediči revolucije že potolkli in se še bodo.«

Judovske skupnosti po svetu imajo izredno moč in bi se utegnile angažirati

»Ne gre pozabiti, da so judovske skupnosti v evropskem prostoru, zlasti v Franciji in v nekaterih drugih zahodnih državah, posebno pa v ZDA, izjemno močne.« Niso močne samo finančno, močne so tudi politično, in sicer prek svojega vpliva na druge politične zgodbe. Tega ne gre pozabiti. Judovska skupnost v Franciji je izredno močna in bi se  na svoj način utegnila angažirati tudi v tem primeru. »In mislim, da bi bilo prav.«

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.