Narava in pokrajina (foto): Puščavnik Franc Gabršček

Janez Mihovec, Puščavnikova jama

Idilična pokrajina pod Krnom v sebi skriva marsikatero skrivnost. Ena od teh je kaverna, v kateri je v letih med 1934 in 1952 bival čisto pravi puščavnik po imenu Franc Gabršček (1876-1952). Okoliščine njegovega življenja niso čisto jasne. Menda je v času med obema vojnama delal v Nemčiji pa je vmes prišla ženska in zadeva se je sfižila. Po neki čudni logiki mu je bila kaverna pod Krnom všeč. Izvir vode je bil nekaj korakov stran, tako da je bil tudi ta problem rešen. Kot nekakšen posebnež je bival tu 18 let in živel od pobiranja ostankov svetovne vojne.

 

Zanj so bile usodne snežne padavine med 13. in 15. februarjem 1952. Samo v Ljubljani je zapadlo več kot dva metra snega, v zgornjem Posočju pa še veliko več. S pobočij Krna se je odtrgal plaz in zasul njegovo kaverno. Samo po sebi nič narobe, saj je bil v njej na varnem. Problem je bil v tem, da je kot beton trd plaz onemogočil dostop zraka v kaverno. Preden se je Gabršček izkopal, je bilo že prepozno …

Iz idilične vasice Krn pod istoimensko goro se odpravimo čez drn in strn proti planini Pretovč. Steza nas po pol ure hoda popelje prav mimo nekdanjega puščavnikovega domovanja. Prav zanimivo.