Narava in pokrajina (foto): Kraško polje pod Preserjem

Janez Mihovec – Kraško polje pod Preserjem

Spadam še v tisto, danes izumirajočo generacijo, ki je od nekdaj brala knjige. Seveda mi je v otroštvu prišla v roke knjiga Janeza Jalna Bobri. Župnik iz Brezovice je služboval prav na Barju in je tako lahko okoliške razmere poznal kar iz prve roke.

Druga knjiga iz triologije po imenu Rod se med drugim dogaja tudi v Preserju. Eden izmed sinov lokalnega poglavarja sosednjega kolišča in istočasno tudi vasovalec pri hčeri Ostrorogega jelena je lovil prav na Preserju.

V tistih otroških letih bi bilo Preserje in njegovo kraško polje lahko tudi na drugem planetu, tako eksotičen se mi je ta kraj nekdaj zdel.

No pa so le prišla prilika, da me je zaneslo v te kraje. Vas je v bližini Kamnika pod Krimom in leži na nekakšnem grebenu. Simbol vasi je župnijska cerkev svetega Vida iz leta 1711. Samo ime vasi se je razvilo iz staroslovenske besede za »pri močvirju«.

Z razlogom. Pod vasjo je širna uravnava, ki je običajno močviren travnik, ob deževjih pa se spremeni v občasno jezero. Prav na tem močvirju je vasovalec pri hčeri Ostrorogega jelena lovil kožuharje za oglavnico njegove hčere. Pa sem le doživel tudi ta kraj, ki nas očara s svojimi kraškimi značilnostmi in lepoto slovenskega podeželja