Narava in pokrajina (foto): Jack, pavijan

Janez Mihovec, Jack, pavijan

Potem ko so se Angleži usidrali na območju današnje Južnoafriške republike, so vsepovsod gradili železnice. Tudi tisto med Cape Townom in Port Elizabethom. Tu je našel  zaposlitev tudi James “Jumper” Wide. Ta vzdevek je dobil, ker je rad skakal po tirih in med vagoni, vse dokler se pri tem ni ponesrečil in izgubil obeh nog.

V prizadevanjih, da bi še naprej ostal v službi na železnici, si je leta 1881 kupil pavijana in ga imenoval Jack. Naučil ga je, da je porival njegov voziček in upravljal signalne naprave.

Tovrstno početje seveda ni ušlo pozornosti nadrejenih. Železnice so bile ja od nekdaj strateški objekt in kar naenkrat ga je upravljala opica.

Jack je moral opraviti vrsto testov in vse je opravil z odliko. Uprava železnice ga je uradno zaposlila in mu določila plačo: dvajset centov dnevno in pol steklenice piva tedensko. Svoje delo je opravljal vse do konca življenja v letu 1890. Ves ta čas brez najmanjše napake.

No ja, to nam pove marsikaj. Da se da naučiti živali človeškega dela in bi se tudi ljudje morda včasih lahko po Jacku tudi zgledovali, npr. tisti, ki se imajo za voditelje naroda.