Narava in pokrajina (foto): Grad Kamen iz zraka

Janez Mihovec, Grad Kamen iz zraka

Bo držalo: dron da novo perspektivo. Za vasjo Begunje na Gorenjskem soteska Draga vodi pod pobočja Begunjščice. Od tu naprej je stara tovorna pot vodila čez prelaza Prevala in Ljubelja na Koroško. Takšne poti je bilo od nekdaj treba zaščititi. Sotesko skorajda zapira kamniti greben. Na njem je v 12. stoletju začel rasti današnji grad. Najprej osamljen stolp na zahodnem robu, pa potem palacij na skrajnem zahodnem robu pa vmesne bivalne površine, obdelovalne terase spodaj in gospodarska poslopja pod gradom.

V stoletjih je grad menjal številne lastnike. Največjo slavo je doživel pod Lambergi, ki so v ljudskem izročilu ostali po slavnem viteškem boju med plemičem Lambergom (domačinom) in Pegamom (tujcem). Skorajda odveč bi bilo povedati, da je zmagal vitez Lamberg. Torej “naš”.

V 18. stoletju temačna trdnjava ni več ustrezala času, saj je turška nevarnost minila. Lastniki so dva kilometra niže zgradili Katzenstein, kjer je zdaj psihiatrična bolnišnica. V zgodovinskem spominu je ostala dva kilometra dolga vrsta ljudi, ki je iz rok v roke podajala strešno opeko s starega za novi grad. Davke je bilo pač treba plačati za vsako zgradbo, ki je bila pokrita. Torej tudi za stari grad Kamen. Od takrat se je grad počasi začel rušiti. No ja. V zadnjih desetletjih ga polagoma obnavljajo in počasi spet dobiva staro podobo … Upajmo, da se bo našel denar za pokritje palacija. Ko se bo to zgodilo, smo že zelo blizu končnemu uspehu.