Narava in pokrajina (foto): Ablanca

Janez Mihovec, Ablanca

Ablanca ima vse, kar imajo veliki: 2004 metre višine, dolg in zahteven vzpon in prekrasen razgled. Trikotno in izpostavljeno obliko. Pa tudi eno pomanjkljivost: nekako spotoma je.

Mimo nje se čez Studorski preval valijo množice planincev. Velika večina začne vzpon na Pokljuki. Čez planino Konjščico se dvignejo do slikovite uravnave med gorami Jezerca, na prej imenovani Studorski preval pa okoli Tosca do Vodnikove koče in naprej proti Triglavu. Ablanca je ob vzponu levo od Studorskega prevala. Le redko kdo se povzpne nanjo, saj nanjo ne vodi markirana pot.

Pozimi ni dosti drugače. Veliki Draški vrh in Viševnik kot soseda na svoja pobočja privabita številne smučarje. Ablanca pa je ena sama drča in pozimi zahteven alpinistični vzpon.

Pa se kljub vsemu splača povzpeti nanjo. Do Studorskega prevala dve uri, potem pa še pol ure do vrha. Na začetku je nekoliko strmo in skrotasto, potem pa strmina na grebenu po malem popusti in že smo na vrhu. Tu nas pričakata precej velik možic in prelep razgled naokoli.