Na Plaki v Atenah ni letos nobene gneče (foto)

Nekaj dni pred umorom grškega preiskovalnega novinarja Sokratisa Gioliasa, ki je bil tik pred razkritjem korupcijskega škandala, sem se v skupini slovenskih turistov sprehajal po Atenah. V okolici grškega parlamenta, na trgu Syntagma, smo opazili trume policistov, pripravljenih na boj z podivjanimi demonstranti, ki smo jih imeli prej priliko opazovati v dnevno informativnih oddajah.

Policisti niso imeli samo klasične protidemonstracijske opreme, pač pa tudi avtomatsko orožje. Že pred odhodom v Grčijo smo se sicer “hecali”, da odhajamo na vojno področje, kar nam je vtis v Atenah pravzaprav potrjeval. Potem pa še brutalen umor novinarja …

Turistov v celinski Grčiji je ta hip malo. Akropola, Zeusov tempelj, pa tudi Epidaurus, preročišče Delfi, … precej samevajo. Novi 130 milijonov €! vredni muzej pod Akropolo, kjer je bilo prej treba več ur čakati za vstop, je napol prazen. Plaka, nakupovalno in spominkarsko središče, polna majhnih lokalov, ki je bila v prejšnih letih nabito polna do zgodnjih jutranjih ur, je ob 11. uri zvečer kot izumrla.

Turisti smo plašne “ptice”. Ko so v neki državi (pa naj bo to omejeno samo na kakšno mesto) oboroženi spopadi, ko turist vidi do zob oboroženega policista, ko se zgodi umor novinarja, … se splašimo in se še nekaj časa ogibamo takim državam. Kar celi državi.

Grčija, ki velik del dohodka pridobi iz turizma, se bo zaradi tega letos pogreznila še v večje težave, ki gotovo ne bodo vodile do zmanjševanja krize v tej državi na jugu Balkana in v Evropski uniji.