Na današnji dan: Frank John (Frankie) Yankovic

yankovicNa današnji dan leta 1915 se je slovenskim izseljencem (oče kovač, mati gospodinja) v kraju Davis v Zahodni Virginiji (ZDA) rodil Frank John (Frankie) Yankovic, ameriški kralj polke (America’s Polka King).

Družina Yankovic se je kmalu preselila v Ohio, živeli so v četrti Collinwood v Clevelandu, največjem slovenskem mestu v ZDA. Frankie je odraščal v slovenskem okolju, angleščine se je naučil šele ob vstopu v šolo. Bil je glasbeni samorastnik, harmoniko je začel igrati že v otroških letih. Kot mladostnik je skupaj z drugimi slovenskimi rojaki sestavil uspešen ansambel, ki je kmalu postal znan tudi izven Clevelanda. Frankie je v tem ansamblu igral na klavirsko harmoniko.

Leta 1943 je bil mobiliziran v ameriško vojsko (US army), boril se je v Evropi, med drugim tudi med Ardensko ofenzivo decembra 1944, ko so mu zaradi ozeblin skoraj morali amputirati stopala in dlani. Po odpustitvi iz vojaške bolnišnice so ga uvrstili v ansambel, ki je imel nalogo zabavati ameriške vojake, predvsem pripadnike III. ameriške armade pod poveljstvom generala G. Pattona.

Vrh svojega glasbenega delovanja je F. Yankovic dosegel v 50. in 60. letih, ko je imel redne tedenske oddaje na TV postajah Cleveland, Chicago, Buffalo in Los Angeles.

V svojem življenju je Frankie Yankovic posnel več kot 200 pesmi, prodal pa je zavidanja vrednih 30 milijonov plošč. Leta 1986 je prejel tudi nagrado Grammy za najboljšega izvajalca polke. Večinoma je ustvarjal v stilu slovenske polke (Slovenian style polka).

Frankie Yankovic je umrl 14. oktobra 1998 na Floridi, pokopan je v Clevelandu. Od leta 2007 se po njem imenuje trg v Clevelandu.