Reportaža (foto): Mumija v Lendavi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Mumija v Lendavi 

MUMIJA V LENDAVI

 Zgodba Mihaela Hadika

 Nad Lendavo se sredi vinogradov dviga manjši grič. Ima kakih 100 metrov relativne višinine in do njega se sprehodimo kar po cesti, ki vodi na vrh. Na vrhu griča je že v srednjem veku stala vojaška utrdba. Ta je služila svojemu namenu še v času turških vpadov. Ko je nevarnost ponehala so na njenem mestu v letih 1727-28 s strani družine Gludovacz zgradili današnjo kapelico v baročnem slogu. Cerkvica je obdana s starodavnim pokopališčem. Samo pokopališče je prav zanimivo, na njem so drug ob drugem pokopani pokojni, ki so bili za časa življenja tako katoliške, pravoslavne kot tudi židovske vereizpovedi.

Prav posebej zanimiv pa je obisk notranjosti cerkve. Za obisk se moramo poozanimati v Lokalni turistični organizaciji Lendava, Kranjčeva ulica 4, Lendava v samem središču mesta (tel 02 5788390 www.rc-lendava.si/ito/) V zadnjem delu cerkve pod korom je prav posebna znamenitost. V stekleni krsti leži mumija Mihaela Hadika, poveljnika gradu v času turških vpadov. Legenda pravi, da je padel v boju s Turki leta 1603. S Turki za hrbtom je bežal proti Lendavskem gradu, ko se je njegov konj spotaknil in padel. Preden se je Hadik uspel skopati na noge so ga Turki poslali na drug svet. Novejše raziskave pa pravijo nekoliko drugačno zgodbo. Hadik je bil dejansko poveljnik gradu in svet v okolici mu je bil všeč, zato si je kupil posestvo in na njem umrl naravne smrti. Pokopali so ga zaradi njegovih zaslug v cerkvi kjer pa je bila zemlja take sestavi, da je truplo naravno mumificiralo.

Kakorkoli že, mumija je naravnost v čudovitem stanju. Truplo so večkrat preselili v več krst, danes pa leži v črni leseni krsti, katere pokrov je steklen. Hadik je bil v svojem času povprečne višine in sicer 163 cm, zato za današnje razmere deluje nekoliko majhen. Preko okostja je še danes napeta koža, na prstih so nohti in lobanja ima še vse zobovje. Tako se razločno vidijo poteze obraza, prav tako pa tudi še nekaj las. Edina poškodba, ki jo mumija pravzaprav ima je, da ji manjkajo dlani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Mumija 1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Mumija 2
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Mumija 3
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jaenz Mihovec – Mumija 4
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Mumija 5