VABILO: Pred pokopom žrtev Hude Jame molitev in branje poslovilnih pisem

angelcekV sredo zvečer, 26. oktobra, dan pred pogrebom prvih žrtev iz Hude jame na Dobravo, ki bo ravno na 30. obletnico začetka molitve za mir v Assisiju, se bo Slovenija povezala v skupni molitvi in spominjanju vseh žrtev vojnega ter povojnega zla pri nas.

Kraji molitve

Pri Frančiškanih na Tromostovju bo spominski večer na žrtve vojnega in povojnega zla v sredo, 26. oktobra, ob 18h. Molilo se bo “Križev pot varuhov spomina”.

V župnijski cerkvi sv. Jerneja v Slovenski Bistrici bo molitev v ta namen v sredo po jutranji sveti maši, ki je ob 7h.

V cerkvi sv. Jurija v Jurščah pri Pivki bo ob 18h molitveno srečanje ob prebiranju poslovilnih pisem žrtev.

Na Teharjah pri spomeniku bodo spominski večer pripravili ob 17. uri z branjem spominskih meditacij, molitvijo, pesmijo Teharska legija in molitvijo Križevega pota.

Stari Loki, v župnijski cerkvi sv. Jurija, bodo pol ure pred večerno mašo, ki je ob 18h, brali Križev pot varuhov spomina.

Na tem spletnem naslovu se zbirajo pisma varuhov spomina, trenutno večinoma odmevi na pogreb žrtev iz Hude jame.

O dušicah so varuhi spomina takole zapisali: “Nebo nad Slovenijo je polno dušic naših pokojnih. Četudi so že zdavnaj preseljeni v skrivnostno večnost, ostajajo za njimi neizbrisne vidne in nevidne sledi. Vsaka dušica ima ime in za vsakim imenom je življenjska zgodba, edinstvena in neponovljiva, le v statistikah smo samo številke. Z vsakim človeškim rojstvom se svet na novo ustvarja. Vsak od nas ima svojo nenadomestljivo vlogo v vesoljni drami. Mrtvi so prav tako del skupnosti kot živi, le da so iz prejšnjih dramskih dejanj. Vsak človek je sveta zgodba (J. Vanier). Varovati spomin na prednike pomeni skrbeti za lastne korenine, skupno človeškost, identiteto in tudi za prihodnost …” Več

Še vedno pa lahko posvojite žrtev druge svetovne vojne, se poklonite njenemu spominu in zanjo molite.

Foto: Aleš Čerin