MnenjeMeter: Se Cerkev preveč vmešava v politiko?

“Sem za predčasne volitve, ker je to edini izhod iz sedanje krize legitimnosti te vlade, če je dve tretjini državljanov več ne podpira in se z njo ne more strinjati. Tisti izmed vodilnih politikov, ki v sedanjih razmerah noče predčasnih volitev, zame ni državnik, temveč neodgovoren politikant,” je le ena od izjav nadškofa Stresa, s katero se je v nedavnem intervjuju za katoliški tednik neposredno opredelil do aktualne politike in nagovoril volivce vernike.

Stres je tudi ocenil, da je sedanja politična kriza posledica tega, da so še vedno zelo močne “stare sile”, ki so bile pred 20 leti močnejše od “resničnih demokratov”. Ljubljanski nadškof se je zavzel za referendum o družinskem zakoniku, glede predloga spremembe zakona o verski svobodi pa je dejal: “Avtorji zloglasne ‘redefinicije’ odnosov med državo in cerkvijo se očitno niso odpovedali svojim laicističnim nameram.”

Breda Pečan: …. V ustavi, na katero se tako rad sklicuje nadškof Stres ob svojem komentiranju novele zakona o verski svobodi, je v 7. členu zelo jasno zapisano: “Država in verske skupnosti so ločene.” To pomeni, da verske skupnosti skupaj s svojimi inštitucijami nimajo kaj iskati v javnih vrtcih, šolah, bolnišnicah, v vojski, policiji … in seveda tudi v politiki ne.

/ … /

Kljub temu je nerazumna popustljivost vseh dosedanjih vlad, vključno s sedanjo, ki ji gospod nadškof v svojem napadalnem intervjuju odreka legitimnost in zelo žaljivo zmerja s politikanti vse, ki o predčasnih volitvah mislijo drugače kot on. Kljub jasnim določilom ustave se je (predvsem) Rimskokatoliška cerkev vrinila v celo vrsto državnih inštitucij. …….

Franc Bogovič: Cerkev, predstavnica najbolj množične organizacije civilne družbe, se ima pravico opredeljevati ne le do vrednostnih, temveč tudi do političnih vprašanj. Vprašanje pa je, ali je to vedno tudi modro. Že večkrat se je izkazalo, da so bila tudi dobronamerna opredeljevanja zlorabljena tako proti Cerkvi kot proti strankam, ki si prizadevajo za krščanske vrednote. Tako so škodila vsebini in dosegla nasprotni učinek. Zato lahko Cerkev najbolj prispeva k izhodu iz splošne družbene krize tako, da se osredotoči na svoje poslanstvo spoštovanja temeljnih etičnih in moralnih norm.

/ … /

Brez dvoma je imela Cerkev v zgodovini pomembno vlogo, da smo preživeli različne pritiske potujčevanj. In tudi napake Cerkve v preteklosti pozitivnih dejstev ne morejo zamegliti. Tudi družinski zakonik je tema, do katere se Cerkev ima pravico opredeljevati. Pomembno je, da opozarja na vrednostne temelje, katerih zanikanje pripelje do relativiziranja vsega.

Več: Siol