MMCrtvslo: Virant se odloči in vpraša stranko

Predlog ministra Gregorja Viranta za reorganizacijo občin povzroča razhajanja v njegovi stranki. Predsednik se najprej odloči, potem vpraša stranko, pravi član in murskosoboški župan Anton Štihec.

V stranki Državljanska lista se širi nezadovoljstvo z načinom vodenja. Kot je pred sejo vlade potrdil član DL-ja in minister za pravosodje Senko Pličanič, je večina članstva nad stanjem zaskrbljena.

Ne strinja pa se s kritiko, ki jo je izrazil murskosoboški župan Anton Štihec, da naj bi Virant pri vodenju soliral oz. “večkrat odločal brez vednosti organov stranke”. “Predsednik je pač predsednik stranke, prav je, da sprejema odločitve. Ključne pa bodo vedno pri organih stranke,” je dejal.

Pličanič je optimist

Ker je stranko od vstopa v zdajšnjo koalicijo na čelu s premierko Alenko Bratušek zapustilo veliko vidnih akterjev in sodelavcev, se tudi Pličanič strinja, da je čas za temeljit razmislek, analizo in odločitev, kako naprej. Sam je, kot pravi, optimist. Prepričan je, da bodo našli razloge za zdajšnje stanje v stranki, potegnili prave poteze in šli odločno naprej.

Bi lahko Pličanič prevzel stranko?

Ena izmed zanesljivih možnosti je po njegovih besedah kongres, čeprav se še ne izreka, kdaj bi lahko bil. Na vprašanje, ali bi bil stranko pripravljen prevzeti sam, pa je odgovoril: “Bomo videli, kaj se bomo dogovorili.”

Krivde ne vidi pri Virantu

Po Pličaničevem mnenju ni odgovoren za nizko javnomnenjsko podporo DL-ju. Stanje in vzroke bodo analizirali na petkovi seji sveta, čeprav ne pričakuje, da bi bilo na seji “zelo vroče”.

Štihec odstopil s funkcije v stranki

Ena od tem sveta bo projekt reorganizacije občin, kar je tudi razlog, da je Štihec odstopil kot predsednik odbora za regionalni razvoj Državljanske liste. Za zdaj ostaja član stranke in se tudi strinja, da je potrebna racionalizacija števila občin. Opozarja pa, da jo je treba narediti premišljeno in ne zgolj z merilom varčevanja pri plačah občinskih funkcionarjev.

Po njegovem prepričanju bi z združevanjem – in ne z ukinjanjem občin – lahko dosegli izboljšanje pri črpanju evropskih sredstev. Projekt bi moral potekati počasneje in na podlagi širšega soglasja, je dejal.

Več: MMC rtvslo