Ministrstvo za kulturo in (socialistično) civilno družbo

Avtor: Ivan Puc. Vlada je kulturni resor ponudila civilni družbi, in čeprav je bila to le domislica osrednjega provladnega dnevnika, so pisatelji skočili v pozor in vladi takoj navdušeno prijavili Vlada Žabota.

Nič kaj dosti ne vemo, kaj nas čaka po nastopu nove mandatarke. Le čemu je čakala mesec in pol? Malo pa je vendarle znanega. Ne o sanaciji bank, upravljanju državnega premoženja, proračunski konsolidaciji, dvigovanju davkov …

Še preden so stekla koalicijske pogajanja in so se prvaki strank zaprli v konklave, že je bilo izglasovano ministrstvo za kulturo; če smo natančni – za kulturo in civilno družbo. V Pahorjevi vladi smo imeli državnega sekretarja za nevladne organizacije, zdaj pa je civilnim nevladnikom uspelo priti kar naravnost v vlado.

Razloga za rajanje na ulicah in trgih, ko bo otroško koračnico žigažaga, poje žaga …, zamenjala partizanska šivala je deklica vlado, oj vlado rdečo kot kri … V sedanjih vstajniških razmerah bo treba storiti kaj več, kot se izogibati konfliktom in se s povzdigovanjem prilizovati »civilni družbi«. In za nič drugega kot za prilizovanje gre. Kaj ni v Cankarjevem domu nedavno potekala tribuna slovenske civilne družbe? Ne nazadnje je bil Janša v osemdesetih letih aktivist in sopotnik civilne družbe (ne le član zveze komunistov), zdaj pa ga po častnem razsodišču izganjajo še iz slovenske podružnice Slovenskega centra PEN.

Civilna družba na oblasti? Kot se spomnim, je šlo v tistih zlatih časih za njeno razliko do oblasti. Civilna družba in oblast skupaj – to je Kardelj s Titom. Treba ju je bilo ločiti. Bo kdo protestiral proti takšni partijski zlorabi spontane družbe? Z drugimi besedami, je res partija dajala ukaz, kdaj gre kulturniška sekcija boljševikov v napad? A prav to se je zgodilo. Vlada je kulturni resor ponudila civilni družbi, in čeprav je bila to le domislica osrednjega provladnega dnevnika, so pisatelji skočili v pozor in vladi takoj navdušeno prijavili Vlada Žabota.

Oblastnikom ni do tega, da bi vladali kultiviranemu in civiliziranemu narodu, saj se le tak ne pusti voditi kot čreda ovac. Uspeva ji prav to. Kot smo ugotavljali v osemdesetih letih: partija z uspešno premestitvijo iz sfere države hegemonsko deluje v (socialistični) civilni družbi. Prav imajo v Delavsko-pankerski univerzi, kjer so zapisali, da civilna družba nadomešča ideološki teror komunizma.

Vir: Reporter