Milena Miklavčič pred Slovence postavila ogledalo

Milena Miklavčič je z zdravo kmečko pametjo glasno razmišljala o odnosu med človekom in psom. Rekla je bobu bob in pred Slovence postavila ogledalo. Foto: Igor Zaplatil

»Kuge, lakote in vojske – reši nas, o Gospod,« je eden od žegnov za praznik sv. Rešnjega telesa. Že pri zgolj površnem branju časopisov v marca 2020 si bralec ustvari vtis o najhujših nadlogah, ki trenutno pestijo povprečnega Slovenca: koronavirus, migranti in Milena Miklavčič. Tudi konec komedijantske vlade in začetek »strahovlade« desne sredine lahko primerjamo z žegnom: »Šibe potresa – reši nas, o Gospod.«

Milena Miklavčič pred Slovence postavila ogledalo

Moje razmišljanje bo verjetno le kaplja studenčnice, ki bo kanila v greznico oglašanj na družbenih omrežjih, potem ko si je gospa Milena Miklavčič z zdravo kmečko pametjo dovolila glasno razmišljati o odnosu med človekom in psom. Rekla je bobu bob in pred Slovence je postavila ogledalo. S tem je povzročila vsesplošno histerijo, ob kateri lahko dobimo napačen vtis, da se večina rojakov strinja z njenimi kritiki, ki nanjo bruhajo ogenj in žveplo. Kljub pravkar sprejetemu dopolnilu k Stvarnemu zakoniku o tem, da naj bi bile celo živali čuteča bitja, s publicistko Miklavčičevo ravnajo kot z nečutečim bitjem.

Dobro, pa naj bo zapisano, da so živali čuteča bitja, kajti papir prenese vse. To je rezultat komedijantske oblasti in njen največji dosežek na normativni ravni, če pustimo ob strani nekaj drugih izsiljenih potez s strani Levice. Zanimivo bi bilo razvozlati, katere živali so imeli v mislih predlagatelji zakonskega dopolnila. Ali le tiste, ki so članice sodobne slovenske družine ali tudi tiste, ki so predmet industrijske pridelave in predelave hrane? Ali je čuteče bitje le pujsek – žrtev tradicionalnih slovenskih kolin ali tudi obredno zaklana žival? Bo v naši zblojeni družbi dezinsekcija in deratizacija samo še spomin na krute čase človekovega gospodovanja nad živalskim svetom? Tudi muhe in podgane so namreč čuteča bita; če ne bi bila, ne bi bežala pred krutim človekom.

Mileni Miklavčič je na TV spodrsnilo na pasjeku

Ne oziraje se na morebitne posledice naj njene klene izjave dopolnim z dejstvom, da pasji iztrebki ne nastanejo iz nič, temveč iz omejenih materialnih virov Zemlje. Ljudje kaj hitro pritrdimo mnenju o prenaseljenosti planeta in zastrašujočim podatkom o izpustih toplogrednih plinov, ob tem pa spregledamo, da naš planet ni prenaseljen samo z ljudmi, ampak tudi z živalmi. Zanimiv bi bil podatek, s koliko tonami CO2 letno zahodnjaki dodatno in po nepotrebnem ogrožamo naš planet zaradi čutečih hišnih ljubljenčkov. V BDP je omembe vreden delež proizvodnje in prodaje živil, zdravil, oblačil in raznih storitev za pse. Ne samo nogomet, kjer se za »najpomembnejšo postransko stvar na svetu« obrnejo astronomske vsote denarja, tudi s počlovečevanjem živali, se obrne nepredstavljivo velik denar.

Kdaj se bomo začeli spraševati o prenaseljenosti Evrope s psi in v nebo vpijočim dejstvom, da se večini slovenskih psov godi neprimerno bolje kot otrokom v nerazvitih državah in celo nekaterim v Sloveniji? Čakam, da bo o preobremenjenosti zahodne poloble s psi prva spregovorila avtistična Greta, kajti njo bodo poslušali vsi, od papeža do von Leynove.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Kdo so nečuteča bitja

Med nečuteča bitja menda spadajo človeški zarodki, čeprav video posnetki dokazujejo nasprotno. Nerojeni otrok se ustraši in se brani pred smrtonosnim inštrumentom, s katerim se načrtuje družino in brani pravico ženske do njenega telesa. Nečuteča bitja naj bi bili v očeh revolucionarnih zmagovalcev in njihovih dedičev tudi sorodniki žrtev vojnega in povojnega nasilja. Ti še danes zaman iščejo podatke o pokolih in skritih grobovih svojcev; že sedemdeset let žalujejo pa ne morejo odžalovati.

Nečuteča bitja naj bi bili kristjani, še zlasti katoličani. Kdorkoli ima pet minut časa, nas lahko sramoti, se norčuje iz nas in nam celo grozi. Pri nas so zaenkrat samo grožnje, v svetu pa so kristjani deležni zatiranja in množičnih pobojev.

Nečuteča bitja naj bi bili tudi naklepno nepravično obravnavani ljudje v našem pravosodnem sistemu, ostareli sodržavljani, ki nimajo sredstev za dostojno življenje, bolniki, ki jih postavijo v nekaj mesecev dolgo vrsto za pregled ali operacijo, otroci razvezanih in drugih neurejenih družin, otroci podvrženi indoktrinaciji v državnih šolah, kjer jim podirajo temelje družinske vzgoje.

Začetek prve Mojzesove knjigo o stvarjenju sveta je že pred petintridesetimi leti popravljal Pero Lovšin s Pankrti. V blasfemičnem besedilu je stvarjenje sveta podaljšal za en dan: »Ja. Osmi dan je bog ustvaru rock.« Morda pa osmega dne ni ustvaril rocka, ampak psa in druge čuteče živali, ki niso bile podvržene božjemu naročilu s šestega dne stvarjenja, ko je rekel: »Gospodujta ribam v morju in pticam na nebu ter vsem živalim, ki se gibljejo po zemlji!« In bilo je zelo dobro, kot naročeno za enaindvajseto stoletje, stoletje odtujenega in osamljenega človeka.