M. Debevec, Radio Ognjišče: Predavanje p. dr. Petra Rožiča “Dinamika dvoma in dialoga; dileme katoliških medijev ob Radosti ljubezni”

amoris laetitiaOb godu sv. Frančiška Saleškega, zavetnika novinarjev, je ljubljanski nadškof Stanislav Zore pripravil tradicionalni sprejem za katoliške novinarje. Zbrane je med sveto mašo nagovoril predsednik komisije za medije murskosoboški škof Peter Štumpf.

Škof Peter Štumpf nam je našega zavetnika sv. Frančiška Saleškega približal kot dobrega svetnika, ki je imel rad ljudi. Cerkev ga je imenovala celo za doktorja ljubezni. Danes pa nas papež Frančišek vabi k nežnosti in bližini. Prav ti dve namreč po besedah škofa Štumpfa dajeta videti moč Božje ljubezni. “Čeprav velja vsesplošno prepričanje, da je nežnost v medijih najbolj nemogoča in nesmiselna reč, katoliški novinarji dokazujete ravno nasprotno: Ko o dogodkih poročate z nežnostjo, odstranjujete pregrade, ki jih postavlja razočaranje, zbližujete ljudi in jim omogočate izkušnjo Božje in človeške nežnosti.”

S takšnim poročanjem katoliški novinarji ljudem odpirajo vrata Cerkve, je zatrdil škof Štumpf in dodal: “Seveda je včasih treba poročati tudi odločno in jasno. Nežnost nam vedno preprečuje, da bi bili jezni, napadalni ali užaljeni in nas ohranja v duševnem in duhovnem ravnovesju. Nežnost nam ohranja dostojanstvo in če hočete tudi visok ugled.”

Nadškof Stanislav Zore pa nas je povabil, da bi vse naše delo služilo oznanjevanju evangelija. “Bolj ko so časi zahtevni, bolj moramo biti mi evangeljski, da moremo prekvašati z Bogom ta svet in družbo v njem.

Sledilo je strokovno predavanje p. dr. Petra Rožiča z naslovom “Dinamika dvoma in dialoga: Dileme katoliških medijev ob Apostolski spodbudi Radost ljubezni”.

Srečanja se je udeležilo več kot 50 katoliških novinarjev, urednikov ter drugih sodelavcev v medijih

Eden od članov uredniškega odbora revije Don Bosko oziroma do lani še Salezijanskega vestnika ter urednik revije Ministrant Gašper M. Otrin, je najprej spomnil, da imajo katoliški mediji izjemen pomen pri posredovanju evangelija, še zlasti zato, ker mnogi več ne prihajajo v cerkev in tako preko medijev spremljajo delo v njej. Otrin je posebej podčrtal še potrebo po zasledovanju resnice in zavedanje poslanstva, ki ga katoliški medij ima. “Evangelij, resnica in poslanstvo,” je poudaril Otrin.

“Bistvo je temeljna uresničenost človeka, ki razmišlja in piše po svojem odnosu z Bogom in hkrati v razmerju do ljudi. To je izhodišče za katoliške novinarje. Potem pa verjetno ljubezen do Cerkve, ki pa je lahko boleča ali pa razveseljujoča, ampak pri obeh mora biti radikalen,” je dejal predsednik Celjske Mohorjeve družbe Jože Planinšek.

Katoliški novinarji morajo biti zvesti evangeliju, resnici ter biti pokončnim pa je poudarila tudi voditeljica oddaje Obzorja duha na Televiziji Slovenija s. Romana Kocjančič. “Da verujemo v to, da je Bog nad nami, da nam nihče ne more do živega, če res želimo oznanjati Boga, ki je dobrota in ljubezen,” je dejala.

Več: Radio Ognjišče