Legaliziran rop državljanov

Rekordne cene bencina za tiste, ki spremljajo dogajanje na naftnih trgih in si ne zatiskajo oči pred škodljivo in zajedalsko davčno in trošarinsko politiko (končno) odhajajoče vlade, ne morejo biti presenečenje. Glede na zaostrovanje odnosov med ZDA in Iranom in pa zaradi nemirov v Nigeriji, analitiki pričakujejo, da se bodo cene nafte še povišale.

Mednarodna skupnost v teh dneh še zaostruje odnose do enga največjih izvoznic nafte, Irana. Zaradi njegovega jedrskega programa je sankcije – embargo na uvoz iranske nafte – sprejela tudi Evropska unija. Sledila naj bi ji Avstralija, medtem ko so ZDA že napovedale sprejemanje novih sankcij. Za samo dobavo nafte naj to ne bi predstavljal takšen problem, saj analitiki pričakujejo, da bo izvozno luknjo zapolnil azijski naftni trg. Svarijo pa pred pojavom inflacije, ki naj bi spremljala omenjene sankcije. Poleg tega lahko na cene nafte vpliva tudi stabilnost evra, ki bi naj se ob sprejemu fiskalnega pakta bolj utrdil.

Cene naftnih derivatov pa niso odvisne samo od dogajanja na tujih naftnih trgih, ampak tudi, če ne predvsem, od (ne)ustrezne trošarinske politike slovenske vlade. Ta se je namreč odločila, da v skladu s postavljenimi makroekonomskimi okviri, tokrat ne bo spreminjala maloprodajnih cen goriv. Za to naj bi se po mnenju nekaterih analitikov odločila zaradi dokaj velikega proračunskega primanjkljaja. Po domače: na račun trošarin bo vlada polnila proračunsko „puf“ luknjo. S tem pa nadaljuje že videno politiko, ki smo je bili vajeni v preteklih treh letih. Namreč, roparsko, ekonomsko neučinkovito in za razmere, ko smo tik pred novim obdobjem hude recesije, do državljanov cinično in škodljivo politiko.

Dober pokazatelj te roparske politike so avtoprevozniki. Ti so že tako v slabem položaju, visoke cene naftnih derivatov pa bodo situacijo še poslabšale. Nekateri avtoprevozniki bodo najbrž celo primorani zaustaviti svoje tovornjake. Glede na rast cen goriv, bi, po ocenah nekaterih, morali avtoprevozniki zvišati cene svojih storitev, a jim to v večini preprečuje ostra konkurenca. Seveda pa zaradi takšnih ukrepov vlade trpi celotno gospodarstvo.

Zato je skrajni čas, da se skrajno škodljiva in roparska vlada, ki je v zadnjem skrajšanem mandatu vodila Slovenijo, spravi s položaja. Glede na zadnja koalicijska pogajanja in včerajšnje odločitve strank SLS, NSI, DLGV, DeSUS in SDS, se zna to zgoditi nekje sredi prihodnjega meseca. Parafirana koalicijska pogodba s strani omenjenih strank daje upanje na boljšo prihodnost naše države.

Vse dotlej pa, glede na tako visoke cene bencina kot so trenutno, pričakujem, da pristojni državni organi ne bodo kazensko preganjali tistih, ki bi se morebiti odločili oropati kakšno bencinsko črpalko. Prav politika vlade zadnjega mandata je namreč legalizirala ropanje državljanov preko davkov in trošarin na naftne derivate.

Foto: Založba vox